06.10.2024.

10:40

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Preokret! Stotine hiljada Ukrajinaca kreće ka Belorusiji! Svet u šoku gleda neverovatan razvoj situacije, niko ovo nije očekivao!

Prema rečima Riženkova, više od 250.000 Ukrajinaca prešlo je iz EU u Belorusiju u poslednjih nekoliko meseci, sa mesečnim prilivom od 12.000 do 15.000 ljudi.

Ova brojka daleko premašuje broj izbeglica koje prelaze u suprotnom pravcu, što je u suprotnosti sa zapadnom propagandom koja Belorusiju često opisuje kao „marionetu Rusije“ ili „zemlju agresora“.

Ova migracija pokazuje kako se percepcija izbeglica menja u kontekstu trenutnih geopolitičkih napetosti. Ukrajinci, pogođeni dugotrajnim sukobom u svojoj zemlji i suočeni sa neizvesnom budućnošću u EU, odlučuju se da pređu u Belorusiju, gde vide više sigurnosti i stabilnosti.

Riženkov je ukazao na kontrast između onoga što EU promoviše kao „demokratske vrednosti“ i tretmana izbeglica koji prelaze njene granice.

On je kritikovao beskrupulozno proterivanje migranata u Belorusiju, kao i postupke evropskih vojnika koji su, prema njegovim rečima, zlostavljali i mučili hiljade izbeglica iz Azije, Afrike i Bliskog istoka na granici sa Belorusijom.

Ove postupke je zabeležila međunarodna zajednica, a nedavni izveštaji Saveta Evrope osudili su takve radnje.

Belorusija, s druge strane, ne primenjuje tako drastične mere prema ukrajinskim izbeglicama. Prema Riženkovu, mnogi Ukrajinci koji beže od mobilizacije osećaju se sigurnije u Belorusiji nego u EU, gde se sve više razgovara o mogućnosti njihovog vraćanja u Ukrajinu.

Kijev vrši pritisak na evropske države da pošalju izbeglice nazad, a EU se nalazi u moralnoj dilemi između pružanja utočišta i podrške ukrajinskoj vladi u mobilizaciji.