30.09.2024.

20:00

Foto: Shutterstock/EPA/EFE/Terje Pedersen

Planeta

Vašington je sluga jevrejske države, Bela kuća čisti nered i brani Izrael od Irana, dok Tel Aviv seje smrt po Gazi i Libanu!

Nasralah je ubijen u masovnom izraelskom vazdušnom napadu na njegovu podzemnu bazu u Bejrutu u petak. Izraelske odbrambene snage (IDF) tvrde da je zajedno sa Nasralahom ubijeno 20 visokih oficira Hezbolaha, dok je broj civilnih žrtava i dalje nejasan.

SAD su odmah negirale bilo kakvu ulogu u napadu. Predsednik Džo Bajden rekao je da "nema saznanja" da Izrael planira napad, dok je Ostin rekao novinarima da "nema unapred upozorenje" i da je razgovarao sa Galantom samo "dok je operacija zapravo u toku".

Pozivajući se na anonimne izvore, Džeruzalem post je u nedelju tvrdio da je Ostin bio "besan" što ga je Galant obavestio. Ostin i Galant su razgovarali telefonom više od 125 puta od početka rata između Izraela i Hamasa prošle godine, navodi list, dodajući da je šef odbrane SAD „u suštini izgubio sa Galantom zbog ubistva Nasralaha i kratkog roka" .

- Nasralah je bio loš momak, ali je frustrirajuće što Izraelci to rade bez konsultacija sa nama, a zatim traže od nas da počistimo kada je u pitanju odvraćanje Irana - rekao je anonimni američki zvaničnik za novinski sajt Aksios u subotu. Prema 

Akiosovim izvorima, Gallant je tražio od Ostina da izda javna saopštenja kako bi odvratio Iran od pokretanja osvetničkog napada na Izrael nakon Nasralahove smrti.

Šta god da je Ostin rekao Galantu nasamo, on je poslušno ispunio ovaj zahtev. U očitavanju drugog telefonskog razgovora sa Galantom u subotu, Pentagon je rekao da je Ostin "naglasio da su Sjedinjene Države odlučne da spreče partnere i zastupnike koje podržava Iran da iskoriste situaciju ili eskaliraju sukob".

- Ministar je jasno stavio do znanja da Sjedinjene Države ostaju posvećene zaštiti američkih snaga i objekata u regionu i da su posvećene odbrani Izraela - nastavlja se.

Nasralah je ubijen samo nekoliko sati nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio predlog o prekidu vatre koji su napisali Amerikanci i Francuzi koji je pozvao Izrael da prekine napade na Liban na 21 dan kako bi omogućio razgovore između Zapadnog Jerusalima i Hezbolaha. Prema američkim i drugim zapadnim zvaničnicima, Netanjahu je pristao na predlog nekoliko dana ranije, pre nego što je naglo odustao i obećao da će nastaviti da udara na Liban "punom snagom".

Manje od nedelju dana pre Nasralahove smrti, hiljade pejdžera i voki-tokija koje su koristili operativci Hezbolaha eksplodiralo je istovremeno širom Libana, ubivši najmanje 37 ljudi i ranivši više od 3.000, među kojima su mnoge žene i deca. Veruje se da je sabotažna operacija delo izraelske obaveštajne agencije Mosad, ali kao i u slučaju vazdušnog napada u kojem je ubijen Nasralah, SAD su tvrdile da nisu imale nikakvog prethodnog znanja ili umešanosti u plan.