30.09.2024.

17:40 >> 17:57

Foto: printskrin x

Planeta

Ubijen mlađi brat predsednika Sirije?! Maher al Asad navodno likvidiran od strane Izraela!

General Maher Asad, komandant bezbednosnih snaga sirijske vojske i brat predsednika Bašara Asada, najverovatnije je eliminisan u vazdušnom napadu Izraela, saopštavaju izvori bliski Izraelu.

Nepotvrđeni izveštaji u poslednja 24 sata sugerišu da je general-major Maher al-Asad, brat sirijskog predsednika Bašara el Asada, kao i komandant 4. oklopne divizije sirijske vojske, ubijen u nedelju popodne 29.09.2024 u izraelskom vazdušnom napadu na njegovu kuću u blizini Glavni grad Damaska.

Maher Asad (Maher al-Assad) je sirijski general i mlađi brat sirijskog predsednika Bašara al-Asada. On je jedna od najznačajnijih i najuticajnijih ličnosti u sirijskoj vojsci i bezbednosnim strukturama. Maher Asad je rođen 1967. godine u Damasku, kao najmlađi sin bivšeg predsednika Hafeza Asada, koji je vladao Sirijom od 1971. do 2000. godine. Maher je brat aktuelnog predsednika Bašara al-Asada i bio je viđen kao mogući naslednik pre nego što je njihov stariji brat, Basil Asad, poginuo u saobraćajnoj nesreći 1994. godine. Nakon toga, Bašar je postao naslednik vlasti.

Maher Asad komanduje elitnom Četvrtom oklopnom divizijom (4th Armored Division), jedinicom sirijske vojske poznatom po svojoj lojalnosti režimu i surovim taktikama u borbi protiv pobunjenika. Ova divizija ima ključnu ulogu u čuvanju bezbednosti sirijskog režima i borbi protiv opozicionih grupa tokom građanskog rata. Četvrta divizija je naširoko kritikovana zbog svoje brutalnosti tokom suzbijanja protesta u prvim fazama građanskog rata, uključujući masakre u nekim gradovima, poput Daraje i Hame.

Surovi komandant

Maher ima reputaciju surovog i tvrdokornog komandanta. Veruje se da je nepokolebljiv u svom stavu prema opoziciji i protestima, i smatra se jednim od glavnih organizatora represije protiv pobunjenika tokom građanskog rata.

Neki izveštaji opisuju ga kao harizmatičnog ali i veoma opasnog. Veruje se da on igra ključnu ulogu u donošenju strateških vojnih odluka unutar režima Asada.

Tokom građanskog rata koji je počeo 2011. godine, Maher Asad je bio ključan za odbranu režima od opozicionih snaga. Njegove trupe su učestvovale u brojnim ofanzivama protiv pobunjenika i opozicije širom Sirije, naročito u predgrađima Damaska.

On je bio pod međunarodnim sankcijama zbog svoje uloge u suzbijanju protesta i ratnim zločinima počinjenim tokom rata.

Maher ima bliske odnose sa iranskim vojnim i bezbednosnim aparatima, posebno sa Revolucionarnom gardom Irana, kao i sa libanonskim Hezbolahom. Njegove veze sa ovim grupama ojačale su režim Asada tokom rata, jer su obe grupe aktivno podržavale sirijsku vladu.

Postoje izveštaji koji nagoveštavaju da je Maher Asad tokom rata bio ranjen ili je doživeo zdravstvene probleme, ali njegova uloga u sirijskoj vojsci ostala je jaka. Maher uglavnom izbegava medijsku pažnju i retko se pojavljuje u javnosti.