30.09.2024.

21:00

Foto: Shutterstock

Planeta

Izrael kreće tenkovima na Liban?! Sati nas dele od rata u koji bi mogli da budu uvučeni Amerika i Iran!

Sada je, ocenjuju eksperti, samo pitanje trenutka kad će Izrael tenkovima ući u Liban, što bi potencijalno moglo da u rat uvuče SAD i Iran i izazove sukob širokih razmera.

Čekaju znak

Prema izveštajima zapadnih medija, izraelski tenkovi i vojnici juče su viđeni na granici sa Libanom kako čekaju znak da uđu u tu zemlju. Stotine tenkova i drugih oklopnih vozila nagomilane su na severu Izraela, što bi moglo da bude pokazatelj da jevrejska država planira uskoro da uđe u Liban. Te pretnje iznelo je više izraelskih vojnih zvaničnika, a sada se čini da je došlo vreme za kopnenu operaciju, nakon što su i Hezbolah i Hamas u Libanu obezglavljeni.

Naime, juče je potvrđeno da je u jutarnjem izraelskom napadu na palestinski izbeglički kamp u gradu Tiru na jugu Libana ubijen Hamasov vođa u toj zemlji El Amin. On je bio odgovoran za koordinaciju Hamasovih operacija sa Hezbolahom, kao i za regrutovanje boraca u palestinsku militantnu grupu, koja vlada Pojasom Gaze. Lider libanskog krila Hamasa navodno je bio i šef udruženja nastavnika Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), međunarodne organizacije koju Izrael stalno optužuje za saradnju sa "teroristima".

Pre toga Izrael je, kako tvrdi, likvidirao više od 20 visokopozicioniranih pripadnika libanskog Hezbolaha, uključujući i vođu te grupe Hasana Nasralaha.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant juče je i sam nagovestio da se sprema kopnena ofanziva na Liban.

- Uklanjanje lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha veoma je važan korak, ali nije sve. Iskoristićemo sve mogućnosti koje imamo - rekao je Galant vojnicima 188. oklopne brigade i pešadijske brigade "Golani" na severu Izraela.

Dodao je da veruje da će oni biti u stanju da postignu sve što se od njih bude zahtevalo.

Analitičari kažu da je Izrael za manje od dve nedelje uspeo da obezglavi i Hezbolah i Hamas u Libanu, te da bi sada trebalo da usledi kopnena ofanziva.

- Nakon što su uglavnom svi ciljevi u vazdušnim udarima ispunjeni, možemo očekivati kopnenu ofanzivu na Liban, ukoliko Izrael namerava da uništi Hezbolah. A izraelski zvaničnici rekli su da im je upravo to cilj. Tenkovi su, koliko vidimo, već spremni, samo je pitanje trenutka kad će preći granicu - kažu stručnjaci.

Završavaju započeto

Oni dodaju da to neće biti isto kao izraelska ofanziva u Pojasu Gaze, već bi ovoga puta u rat mogli da budu uvučeni i Amerika i Iran.

- Izrael je poslednji put izveo kopnenu ofanzivu na Liban 2006, a tada su borbe završene rezolucijom UN, prema kojoj je Hezbolah trebalo da se povuče sa južne granice Libana. To se do danas nije desilo, te sada Izrael ne namerava da se zaustavi sve dok ne završi šta je počeo. To je prilično opasno, budući da bi SAD, kao saveznik Izraela, i Iran, kao saveznik Hezbolaha i Hamasa, mogli da budu uvučeni u rat. U tom slučaju izbio bi opšti rat na Bliskom istoku - upozoravaju analitičari.

Inače, više od 1.030 ljudi, uključujući 156 žena i 87 dece, stradalo je za manje od dve nedelje sukoba između Izraela i Hezbolaha. Više od milion Libanaca sa juga zemlje je raseljeno. Neki su pobegli na sever zemlje, dok je oko 100.000 ljudi prebeglo u Siriju.

Liban želi da izbegne rat

Libanski premijer u tehničkom mandatu Nadžib Mikati pokušava da izbegne totalni rat sa Izraelom. On je izjavio juče da je Bejrut spreman da u potpunosti sprovede rezoluciju UN iz 2006. godine, koja ima za cilj da u sklopu sporazuma o prekidu rata s Izraelom okonča oružano prisustvo Hezbolaha južno od reke Litani.
- Mi u Libanu spremni smo da sprovedemo Rezoluciju 1701, i odmah nakon implementacije prekida vatre, Liban je spreman da pošalje svoju vojsku u područje južno od reke Litani i da ispuni sve svoje dužnosti - rekao je Mikati ne bi li izbegao još jedan rat sa Izraelom.
Inače, Rezolucija 1701 je doneta 2006. godine nakon poslednje kopnene ofanzive Izraela na Liban, ali Bejrut je nikad nije sproveo.