Autor: Informer.rs

30.09.2024.

23:30

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Iznenađenje za sve! SAD šalje humanitarnu pomoć Palestincima!

U saopštenju u koje je Rojters imao uvid, pomoć će omogućiti partnerima USAID-a da nastave da pružaju humanitarnu pomoć, uključujući pomoć u hrani, zdravstvenu zaštitu i druge usluge.

Sredstva će takođe obezbediti pomoć za izgradnju skloništa raseljenim stanovnicima Gaze uoči zime, stoji u saopštenju.

I tu ne bi imalo šta da im se spočitava da istovremeno ne šalju hiljade bombi, raketa i municije Izraelu, ali i 40.000 vojnika i desetine vojnih brodova u region Bliskog istoka.

Američka agencija za međunarodni razvoj navodi da su tokom prošle godine poginuli brojni nedužni Palestinci i Izraelci, a Gaza i Zapadna obala dovedene u stanje humanitarne krize.

SAD pozivaju sve strane da pristanu na sporazum o prekidu vatre i trenutno oslobađanje talaca, kao i da omoguće trenutno povećanje humanitarne pomoći širom Pojasa Gaze.

Rat između Izraela i Hamas počeo je 7. oktobra kada su naoružani napadači palestinske militantne grupe Hamas upali u izraelske zajednice, ubili oko 1.200 ljudi i oteli oko 250 talaca, prema izraelskim podacima.

Izraelska vojska je potom sravnila sa zemljom delove opkoljene palestinske enklave, proterala skoro svih njenih 2,3 miliona stanovnika iz njihovih domova, izazvala glad i bolesti i pogibiju više od 41.000 ljudi, prema podacima palestinskih zdravstvenih zvaničnika.