01.10.2024.

09:10

Foto: Reuters

Planeta

Horor! Ipak će je baciti?! Bruje svi mediji: Putin jednim poteziom rešio da utera strah u kosti svima zauvek!

Prema nekim zapadnim zvaničnicima, takav scenario mogao bi naterati Vašington da preduzme preventivne korake kako bi ga sprečio.

Komentarišući ove navode, dr. Jan Kalberg, viši saradnik Centra za analizu evropske politike, izjavio je da iako je NATO na papiru znatno moćniji od Rusije, Kremlj može računati na neefikasan i nekoherentan odgovor Alijanse.

- Oni možda misle da zapadno rukovodstvo nije dovoljno odlučno, da Zapad neće imati vremena da brzo mobilizuje snage, i da bi Rusija mogla uz minimalne resurse zauzeti Baltičke države - rekao je on.

- Rusija vrlo dobro zna da nije jedina nuklearna sila u Evropi i svetu. Ne verujem da bi se odlučili na nuklearni napad na bilo koju zemlju - izjavio je predsednik Estonije, Alar Karis.

Ministar odbrane Letonije, Andris Spruds, izjavio je:

- Nemamo razloga za paniku jer smo već navikli na hibridne napade. To uključuje sajber napade, ilegalnu migraciju, kampanje dezinformisanja i incidente protiv kritične infrastrukture.

Uprkos mogućim pretnjama od novih ruskih invazija, pomorskih napada ili nuklearnih demonstracija, Elizabet Brou smatra da okupacija baltičkih država nije glavni cilj Rusije.

- Okupacija i upravljanje zauzetom teritorijom su skupi poduhvati, kao što vidimo u Ukrajini. Verovatnije je da će Rusija pokušati da oslabi i destabilizuje baltičke države.

Brou ukazuje na ometanje GPS signala i manipulacije pomorskim granicama kao radnje koje iscrpljuju resurse vlada baltičkih zemalja, stvarajući neizvesnost u vezi sa sledećim koracima. Ona takođe ističe da NATO ne može mnogo da učini u ovakvim situacijama, jer je stvoren da odgovara na otvorenu vojnu agresiju. "Rusi su uvek bili kreativni u pronalaženju različitih načina nanošenja štete drugim zemljama, ali to čine na način koji ne aktivira član 5 Povelje NATO-a."

Kalberg se slaže da na Baltiku neće biti direktnog proglašenja rata. "Rusija će testirati reakciju NATO-a kroz radnje koje ne potpadaju pod kriterijume direktnog sukoba. Za nas je izuzetno važno da održimo transatlantske veze. Kada je reč o odbrani, SAD moraju igrati ključnu ulogu," zaključio je predsednik Karis.