01.10.2024.

10:30

Foto: Reuters

Planeta

Putin izdao naređenje vojsci, ovo hoće do kraja godine! Hitan dekret Kremlja odjeknuo Rusijom!

Dekret Kremlja poziva na regrutaciju građana "uzrasta od 18 do 30 godina, koji nisu u rezervnom sastavu i podležu vojnoj obavezi u skladu sa saveznim zakonom (...) u ukupnom broju od 133.000 ljudi."

Šef ruskog regrutnog centra, viceadmiral Vladimir Cimljanski, izjavio je da uslovi regrutovanja ostaju isti – 12 meseci službe u jedinicama na teritoriji Rusije.

- Želim da naglasim da regruti neće biti pozivani za učešće u specijalnoj vojnoj operaciji u novim regionima - preneo je ruski viceadmiral.

Putin planira da poveća broj vojnika na 1,5 miliona. Rusija invaziju na Ukrajinu, koja je započeta u februaru 2022. godine, naziva "specijalnom vojnom operacijom." Kijev i njegovi saveznici ovo vide kao akt agresije i ničim izazvanu imperijalističku pokušaj osvajanja teritorije.

Rusija je krajem 2022. godine anektirala delove jugoistočne Ukrajine, što je izazvalo osudu zapadnih zemalja, nazivajući te oblasti "novim regionima". Kako podseća Reuters, u septembru je Putin naložio povećanje broja vojnika za 180.000, čime bi broj aktivnih vojnika dostigao 1,5 miliona, što bi rusku armiju činilo drugom najvećom na svetu, odmah posle kineske.