07.10.2024.

06:00

Foto: Reuters

Planeta

Moskva na nogama! Ukrajina već godinu dana planira ovaj udar! Evropa u neverici, sve bi uništili samo da napakoste Rusiji!

- Od početka specijalne vojne operacije, pa sve do sredine 2023. godine, nekoliko zemalja otvoreno je dovelo u pitanje učešće Rusije u Interpolu - rekao je Kalačev u intervjuu za RIA Novosti.

Na ovom talasu, Ukrajina je pokrenula inicijativu za izmenu statuta organizacije kako bi omogućila isključenje zemalja koje ne odgovaraju interesima.

Prema rečima Kalačeva, ovu inicijativu podržao je niz država, a pitanje još nije skinuto sa dnevnog reda. Diskusije i konsultacije uz učešće Rusije nastavljaju se.

Takođe je dodao da je u 2022. godini započeta medijska kampanja koja je pokušala da diskredituje ulogu Rusije u Interpolu, što je dovelo do rasprava o uvođenju mehanizama za isključenje zemalja iz članstva. Međutim, Nacionalni biro Rusije brzo je reagovao i organizovao saradnju sa Generalnom tužilaštvom i drugim institucijama kako bi predložio alternativne pristupe, koji bi omogućili balansiranje interesa unutar Interpola i država članica.