07.10.2024.

07:40

Foto: Reuters

Planeta

Ogromna promena! Svet u neverici! Kijev razmatra opciju koja je dosad bila van svake rasprave! "Ozbiljno se menja..."

„Dogodile su se ozbiljne promene u tonu i sadržaju razgovora o potencijalnom rešenju konflikta... Sa strane ukrajinskih zvaničnika postoji veća otvorenost za razgovor o mogućnosti dogovora o primirju“, piše list pozivajući se na evropske diplomate prisutne na Generalnoj skupštini UN.

Kako napominju diplomate, novi ministar spoljnih poslova Ukrajine Andrej Sibiha je tokom nedavne posete SAD razgovarao sa zapadnim kolegama o mogućim kompromisnim rešenjima. Oni ističu da Sibiha ima pragmatičniji stav prema teritorijalnim ustupcima nego njegov prethodnik Dmitrij Kuleba.

„Sve više otvoreno razgovaramo o tome kako će ovaj konflikt završiti i šta će Ukrajina morati da ustupi kako bi postigla trajni mirovni dogovor“, prenosi list reči neimenovanog diplomate.
Dodao je da su pre pola godine ovakvi razgovori bili tabu za Kijev.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izneo inicijative za mirovno rešenje sukoba u Ukrajini: Moskva će odmah prekinuti vatru i izraziti spremnost za pregovore nakon povlačenja ukrajinskih trupa sa teritorija novih ruskih regiona. Osim toga, Kijev bi trebalo da se odrekne namere da uđe u NATO, sprovede demilitarizaciju i denacifikaciju, te usvoji neutralan, vanblokovski i nenuklearni status. Putin je takođe pomenuo ukidanje sankcija protiv Rusije.

Nakon terorističkog napada Oružanih snaga Ukrajine na Kursku oblast, Putin je izjavio da su pregovori sa onima koji bez razlike udaraju na mirne ljude ili civilnu infrastrukturu, ili pokušavaju da stvore pretnje nuklearnim objektima, nemogući.