04.10.2024.

07:10

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Evropa na nogama! Da li će Putin brutalno kazniti ovu državu?! Zabili mu prst u oko, povukli potez kao i Ukrajina...

- Moldavija je izgubila svoj suverenitet. Zapadni zvaničnici daju preporuke o našem spoljnom kursu. Naša zemlja je već postala privržena NATO-u, a niko ne zna i ne razume kakvi se dogovori dešavaju iza zatvorenih vrata. Otvoreno se govori da Moldavija nije član NATO-a, ali čine sve da nas pretvore u produžetak EU i NATO-a – kroz našu teritoriju prolaze vojni tereti, a mi smo uvlačeni u konfliktne situacije - rekla je Lozovan u emisiji na televizijskom kanalu GRT.

Prema njenim rečima, neutralnost je temelj sigurnosti Moldavije i osnova mira u zemlji. „Ne smemo učestvovati u vojnim vežbama, posebno ne sa vojnicima NATO-a, iako vidimo da ih je sve više. Novac se ne troši na socijalne potrebe, već na naoružanje,“ dodala je Lozovan.

Prema Ustavu, Moldavija ima neutralni status, ali od 1994. godine zemlja sarađuje sa NATO-om kroz individualni plan partnerstva. Sa dolaskom na vlast stranke „Akcija i solidarnost“, čiji je neformalni lider predsednica Maja Sandu, vojna saradnja sa NATO snagama, posebno iz SAD, Velike Britanije, Nemačke i Rumunije, postala je učestalija.

Predstavnici Ministarstva odbrane Moldavije izjavili su da žele da ojačaju odbrambene kapacitete zemlje i nabave potrebno naoružanje. Ministar odbrane Anatolij Nosatij je naglasio da je neophodno razviti sistem protivvazdušne odbrane. Predsednica Sandu je u nekoliko intervjua istakla da Moldavija mora nastaviti razgovore o približavanju NATO-u, jer to, kako tvrdi, jača odbrambene kapacitete zemlje.