04.10.2024.

06:00

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Šok u Ukrajini! Rusi uz pomoć Maskovog Starlinka razaraju Ukrajince! Svi u neverici gledaju, kako su ovo uspeli?!

Ova oprema omogućava ruskim dronovima da prenose podatke u realnom vremenu i prilagođavaju zadatke tokom leta, čime se značajno povećava njihova efikasnost u prikupljanju obaveštajnih podataka i izvođenju napada.

U nedavnom napadu, ukrajinska vojska je oborila jedan od ovih dronova i u njegovim ostacima pronašla Starlink komunikacione module. Ova tehnologija omogućava prenos podataka na daljinu do 2000 kilometara, čime ruske snage mogu koristiti dronove ne samo za kamikaza napade, već i za izviđanje i identifikaciju pokretnih ciljeva, što dodatno otežava odbranu ukrajinskih položaja.

Ova otkrića ukazuju na to da Rusija kupuje Starlink tehnologiju putem trećih zemalja, s obzirom na to da Starlink nije zvanično dostupan u Rusiji. Ovo predstavlja ozbiljnu pretnju ne samo Ukrajini, već i širem regionu, s obzirom na prošireni domet i mogućnosti ovih modifikovanih dronova.

Ta nova strategija korišćenja Starlink-a u ratnim operacijama naglašava tehničku evoluciju na bojnom polju, čime Rusija uspeva da zaobiđe međunarodne sankcije i unapredi svoje vojne kapacitete.