01.10.2024.

15:49

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Ko je novi premijer Japana? Hrišćanin, hoće da stvori azijski "NATO"

Na stranačkim izborima pobedio je ministarku za ekonomsku bezbednost Sanae Takaiči, ženu koja je pretendovala da postane prva žena premijer u istoriji Japana.

Vladajuća partija, čiji je Išiba član, suočava se borbom različitih struja unutar sopstvene organizacije, a upravo se novoizabrani japanski premijer pominje i kao glas neslaganja.

Glasno kritikuje politiku LDP-a i navodi da "radije čita tri knjige dnevno nego što se druži sa kolegama iz stranke".

Ko je Šigeru Išiba?

Šezdesetosmogodišnji Japanac rođen je 1957. godine u prefekturi Totori. Studirao je pravo na Keio Univerzitetu.

Informer

 

Prve političke korake napravio je 1983. godine, a tri godine kasnije postao je narodni poslanik, i to kao jedan od najmlađih.

Kao karakteristična politička odrednica Išibe smatraju se poboljšani odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama i formiranje azijske verzije NATO pakta.

Zagovornik je da treba da postoji zajedničko upravljanje američkim bazama u Japanu, kao i formiranje japanskih baza za samoodbranu u Americi.

Novi premijer "zemlje izlazećeg sunca" pripadnik je hrišćanske populacije Japana koja broji mali broj članova.

U svojoj tridesetosmogodišnjoj političkoj karijeri tek je iz petog pokušaja uspeo da dođe na mesto predsednika Liberalnodemokratske partije, pa je nedavnu, a kako će se ispostaviti i uspešnu, kandidaturu okarakterisao kao "konačnu bitku".

Nova funkcija doneće mu mnoštvo izazova, među kojima su povećani životni troškovi građana i rastuća netrepeljivost između Japana i Severne Koreje, a slobodno vreme i odmor od posla potražiće u neobičnom hobiju, odnosno pravljenju maketa aviona, brodova i vozova.