Autor: Informer.rs

01.10.2024.

16:24

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Šok! Otkriveno koja zemlja je sledeća na meti Izraela?!

Izrael, osim što napada Liban i palestinsku zemlju, pokušava da isprovocira i time uvuče u sukob i druge zemlje iz regiona, upozorava predsednik Turske

"Otvoreno kažem: posle Palestine i Libana, zemlja naše domovine postaće mesto na koje će izraelska administracija da baci oko", rekao je turski lider u Velikoj narodnoj skupštini zemlje. 

Erdogan je istakao da Izrael, osim što napada Liban i palestinsku zemlju, pokušava da isprovocira i time uvuče u sukob i druge zemlje iz regiona. 

Upozorio je i da će posledice prodora u Liban biti opasnije od prethodnih "okupacija".

"Jasno upozoravam Izrael: posledice kopnene operacije u Libanu neće biti slične posledicama njegovih prošlih okupacija. Odbrana Libana neće biti isto što i odbrana Pojasa Gaze, koja je bespomoćna, izolovana i odsečena od ostatka sveta", izjavio je Erdogan. 

Sukob Izraela i Libana ušao je protekle nedelje u novu fazu, a mediji prenose da Tel Aviv pokreće i kopnenu operaciju na teritoriji Libana. Jedan od visokih izraelskih zvaničnika optužio je SAD da su ugrozile vojnike IDF curenjem planova za izraelsku kopnenu operaciju u javnost. 

Ipak, iz šiitskog i proiranskog pokreta Hezbolah javljaju da IDF još nije ušao u Liban.

Rusija je osudila napade, baš kao i Turska i niz drugih zemalja, dok iz Libana poručuju da ta država prolazi kroz najopasniju fazu u svojoj istoriji, uz apel da Ujedinjene nacije moraju da nastave da pružaju pomoć Libancima koji su postali izbeglice.