01.10.2024.

18:53

Foto: Tanjug/AP

Planeta

(VIDEO) Iran lansirao balističke rakete, širom Izraela oglašavaju se sirene! Svet je na ivici velikog rata!

Eksplozije se mogu čuti iznad Tel Aviva i zvuk sirena upozorenja širom grada. U Jerusalimu se takođe čuju eksplozije, rekli su svedoci Rojtersu.

Izraelski mediji javljaju da je Iran lansirao više od 500 projektila na Izrael. Nejasno je da li rakete pogađaju kuće ili se presreću na nebu iznad gradova. 

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su post, u kojem se navodi da su svi izraelski civili u skloništima.

Informer

 

Naredbu za lansiranje stotina raketa na Izrael izdao je iranski vrhovni lider ajatolah Ali Hamnei, prenela je agencija Rojters. Zvaničnik je dodao da je Teheran "potpuno spreman za svaku odmazdu". 

Prethodno su i Sjedinjene Države ustvrdile imaju informaciju da se Iran sprema da uskoro pokrene napad balističkih raketa na Izrael i da su u pitanju sati.

- Sjedinjene Američke Države imaju naznake da se Iran sprema da uskoro pokrene napad balističkih raketa na Izrael. Aktivno podržavamo pripreme odbrane za odbranu Izraela od ovog napada. Direktan vojni napad Irana na Izrael imaće teške posledice po Iran - navodi se u saopštenju.

Istovremeno, izraelske snage kažu da izvode "ciljani vazdušni udar u Bejrutu". Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je na "dane velikih izazova".

Iran je poslednji put napao Izrael u aprilu, ali je taj udar većim delom osujećen ujedinjenim dejstvima pet armija: Izraela, SAD, Francuske, Jordana i Ujedinjenog Kraljevstva.