01.10.2024.

23:03

Foto: Reuters

Planeta

Američki razarači gađali iranske projektile - neuspešno?! Teheran slavi, tvrdi da je uništio 20 aviona F-35!

Američka vojska u tom području nije koristila nikakva druga sredstva, izjavio je portparol Pentagona Patrik Rajder, ocenivši da je reč o ''značajnom'' iranskom napadu.

Neimenovani američki zvaničnik ranije je rekao da će SAD podržati Izrael kako bi se odbranio od ''svih nadolazećih raketa''. Iz Pentagona je takođe saopšteno da SAD nisu dobile nikakvo upozorenje od Teherana pre nego što su rakete ispaljene na Izrael i da su saznanja o ''neposrednom napadu'' dobili zahvaljujući američkim i savezničkim obaveštajnim službama.

Iranska revolucionarna garda saopštava da je lansirala više od 100 raketa na Izrael kao odgovor za ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha i zamenika komandanta operacija Korpusa Iranske revolucionarne garde Abasa Nilforushana.

Ono što je do sada poznato o iranskom raketnom napadu na Izrael jeste da je Teheran gađao tri izraelske vojne baze u blizini Tel Aviva. agencija "Tasnim, tvrdi da je izraelska baza Nevatim uništena u raketnom napadu, a agencija "Šafakna" da je Iran uspeo da uništi najmanje 20 izraelskih aviona F-35.

Istovremeno, iranska agencija "Fars" ističe da je najmanje 80 odsto iranskih raketa pogodilo je svoje ciljeve tokom "prvog talasa napada" na Izrael.

U napadu je poginuo jedan Palestinac iz Gaze, a prema tvrdnjama Tel Aviva i Vašingtona, među Izraelcima nije bilo žrtava. Prema američkim procenama, Iran je lansirao oko 200 balističkih raketa na Izrael, iranski mediji javili su o 400 raketa.

Naređenje za raketni napad dao je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei.