Autor: Informer.rs

02.10.2024.

10:00

Foto: Informer

Planeta

Gvozdena kupola preopterećena! Iran zasuo Izrael sa gotovo 200 raketnih udara!

Iran je rekao da je baraž odmazda za seriju razornih udaraca koje je Izrael zadao poslednjih nedelja protiv militantne grupe Hezbolah u Libanu koju podržava Iran, a koja ispaljuje rakete na Izrael od početka rata u Gazi . Ranije u utorak, Izrael je pokrenuo, kako je rekao, ograničeni kopneni upad u južni Liban.

Izraelci su krenuli ka skloništima za bombe dok su se oglasile sirene za vazdušni napad i narandžasti sjaj projektila šarao po noćnom nebu.

Portparol izraelske vojske kontraadmin Daniel Hagari rekao je da je protivvazdušna odbrana zemlje presrela mnoge od pristiglih iranskih projektila, iako su neke pale u centralni i južni Izrael.

Izraelska nacionalna spasilačka služba saopštila je da su dve osobe lakše ranjene gelerima.

Na Zapadnoj obali, palestinski zvaničnici su rekli da je Palestinac ubijen od projektila koji je pao u blizini grada Jerihona, iako nije jasno odakle je napad započeo.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je kasno u utorak da će uzvratiti Iranu, za koji je rekao da je „večeras napravio veliku grešku i da će to platiti“.

Načelnik zajedničkog štaba iranskih oružanih snaga, general Mohamed Bageri, upozorio je da će Iran na akciju protiv svoje teritorije odgovoriti udarima na celokupnu izraelsku infrastrukturu sa „višestrukim intenzitetom“.

Izraelski vazdušni napadi i artiljerijska vatra pogodili su južna libanska sela u utorak, a Hezbolah je odgovorio baražom raketa na Izrael. Za sada nije bilo informacija o žrtvama.

Nekoliko trenutaka pre nego što je Iran lansirao svoje projektile, u napadu u Tel Avivu poginulo je najmanje šest osoba, saopštila je policija, dodajući da su ubijena i dvojica osumnjičenih koji su otvorili vatru na bulevaru u naselju Jafa.