Autor: Informer.rs

02.10.2024.

09:46

Foto: Reuters / AP

Planeta

ODE MAST U PROPAST! Pakao na Bliskom istoku: Procureli detalji izraelske osvete Iranu - Sve opcije su na stolu!

Iran je sinoć zapretio da će ponovo napasti Izrael ukoliko ta zemlja odgovori na gotovo 200 projektila koje je Iran sinoć lansirao. 

Izraelski zvaničnici ocenjuju da će, ako se to dogodi, "sve opcije biti na stolu", uključujući napade na iranska nuklearna postrojenja. 

- Veliko je pitanje kako će Iranci odgovoriti na napad, ali uzimamo u obzir mogućnost da su spremni na sve, što znači da sledi sasvim drugačija igra - rekao je izraelski zvaničnik.

Informer

Mnogi izraelski zvaničnici ističu iranska naftna postrojenja kao verovatnu metu, ali neki kažu da su moguća i ciljana ubistva i uništavanje iranskih protivvazdušnih odbrambenih sistema. 

Izraelski odgovor mogao bi da uključuje ​​vazdušne napade iz borbenih aviona, kao i tajne operacije slične onoj u kojoj je u Teheranu pre dva meseca ubijen politički lider Hamasa Ismail Hanije.

Zadnji odgovor na iranski napad u aprilu bio je relativno suzdržan. Na iranski napad raketama i bespilotnim letelicama Izrael je u aprilu odgovorio ograničenim napadom na bateriju protivvazdušne odbrane S-300 u Iranu i tako okončao razmenu direktnih napada.

Zvaničnici su ocenili da će ovaj put izraelska odmazda biti mnogo značajnija. 

Izraelski ratni kabinet sastao se juče u podzemnom vladinom bunkeru unutar planine u blizini Jerusalima. Sastanak je započeo kada je prvi talas iranskih balističkih projektila krenuo prema Izraelu.

Informer

 

Mnoge od iranskih projektila presreli su izraelski i američki protivraketni odbrambeni sistemi. Oni koji nisu presretnuti uglavnom su pogodili otvorena područja u blizini baze vazdušnih snaga u južnom Izraelu, sedišta Mosada i vojne obaveštajne baze severno od Tel Aviva.

Izraelski vojni zvaničnik rekao je Aksiosu da je desetine iranskih projektila ispaljeno na sedište Mosada, ali nijedan nije pogodio unutrašnjost kompleksa. 

- Iran je napravio veliku grešku večeras i platiće za to - rekao je Netanjahu u videu koji je objavio njegov kabinet.

Dvojica zvaničnika rekla su da se sastanak vlade završio nakon nekoliko sati uz dogovor da će doći do izraelskog vojnog odgovora, ali bez jasne odluke kakav će taj odgovor biti.

Viši izraelski zvaničnik rekao je za Aksios da je jedan od razloga zašto odluka nije donesena na sastanku vlade taj što izraelski zvaničnici žele da se konsultuju sa administracijom američkog predsednika Džozefa Bajdena.