Autor: Informer.rs

02.10.2024.

10:28

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Netanjahu najavio stravičnu odmazdu! Iran je stekao neprijatelja i platiće za to!

Izraelski sistemi protivvazdušne odbrane identifikovali su oko 180 projektila ispaljenih iz Irana, prema izraelskim odbrambenim snagama.

Američki zvaničnici procenjuju broj od skoro 200, pošto su obe vojske radile na obaranju dolaznih projektila, rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

- Večeras je Iran napravio veliku grešku - i platiće to - rekao je premijer Benjamin Netanjahu na početku sastanka bezbednosnog kabineta.

„Režim u Teheranu ne razume našu odlučnost da se branimo i da tražimo cenu od naših neprijatelja.

U utorak nisu prijavljeni smrtni slučajevi u napadu unutar međunarodno priznatih granica Izraela; jedan Palestinac je ubijen na okupiranoj Zapadnoj obali.

Informer

 

Iran je rekao da je napad odmazda za ubistva lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha u Bejrutu prošle nedelje, u napadu u kojem su takođe ubijeni iranski general, kao i šef Hamasa Ismail Hanije u Teheranu u julu.

Došlo je kada je izraelska vojska objavila početak kopnenih operacija u južnom Libanu, gde su militanti Hezbolaha lansirali dronove i rakete na severni Izrael.

Hezbolah je ključni saveznik Irana i najstrašnija od milicija koje Teheran podržava širom Bliskog istoka.

„Ovaj napad će imati posledice“, rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari ubrzo nakon što je završen. „Imamo planove i radićemo na mestu i u vreme koje odlučimo.

Informer

 

Bilo je nejasno koliko je projektila palo u Izrael, ali video snimci koji su podeljeni na društvenim mrežama - od kojih je neke geolocirao Vašington post - pokazuju direktne udare u Tel Avivu i vazdušnu bazu Nevatim u pustinji Negev.

Blic je počeo oko dva sata nakon što su američki zvaničnici rekli da imaju obaveštajne podatke da Iran planira neposredan udar balističkih raketa na Izrael.

Američka ambasada je dala instrukcije osoblju i članovima njihovih porodica da se sklone na mestu, dok su izraelske vlasti rekle stanovnicima da ostanu u blizini zaštićenih područja.