02.10.2024.

13:40

Foto: Twitter video printscreen

Planeta

(VIDEO) Istorijska pobeda! Ruska i sovjetska zastava se vijore nad ključnim gradom! Borbe trajale pune dve godine, Rusi konačno uzeli sve!

Međutim, ruski vojni blogeri ističu da je taj potez došao prekasno, jer je grad već bio opkoljen ruskim snagama.

"U ovom trenutku Ugljedar se oslobađa od raštrkanih grupa ukrajinskih nacista," navedeno je u jednom od ruskih izvora. Takođe je dodato: "Trenutno se guši poslednji otpor na severnim obodima grada."

Ove tvrdnje su potvrdili i ukrajinski vojni blogeri, koji su ukazali na autentičnost video zapisa ruskih vojnika kako podižu zastave na ruševinama zgrada u Ugljedaru. Pored modernih ruskih zastava, ruske trupe su tokom rata u Ukrajini u velikoj meri koristile i sovjetsku simboliku.

Drugi izveštaji opisuju pokušaje ukrajinskih vojnika da se u manjim grupama izvuku iz opkoljenog grada, ostavljajući za sobom ranjene saborce i opremu.

Značajna pobeda

Iako je Ugljedar sada u ruševinama, a sovjetske stambene zgrade uništene, njegovo osvajanje predstavlja najznačajniju pobedu Vladimira Putina na bojnom polju od kada su njegove snage u februaru preuzele kontrolu nad Avdejevkom.

Ugljedar se nalazi na uzvišenju iznad važne saobraćajnice koja se proteže u pravcu istok-zapad i koja bi mogla biti korišćena kao odskočna daska za napad na druge ukrajinske vojne transportne centre na zapadu.

Analitičari ističu da će pobeda u Ugljedaru biti viđena kao potvrda ruskih taktičkih metoda masovnog angažovanja pešadije, koje su omogućile stalni napredak duž linije fronta, uz visoku cenu, tokom proteklih 12 meseci.

Informer

 

Putin se još nije oglasio povodom osvajanja Ugljedara, ali je njegov portparol Dmitrij Peskov izjavio da lično prati bitku i da nestrpljivo iščekuje vesti o zauzimanju grada.

- Čekamo zvanične informacije iz Ministarstva odbrane - rekao je Peskov.

Ruske snage pokušavaju da zauzmu Ugljedar, koji se nalazi na južnom delu linije fronta u istočnom delu Donbasa, još od početka rata, ali su te napore često ometale uporne ukrajinske snage, pretežno 72. brigada ukrajinske vojske.

Ta 72. brigada se smatra jednom od najjačih borbenih jedinica Ukrajine i poznata je pod nazivom "Crni Zaporošci".

Tri godine borbe

Neuspeh Rusije da zauzme Ugljedar tokom 2022. i 2023. godine rezultirao je nizom ponižavajućih poraza i u aprilu 2023. godine naterao Kremlj da smeni general-pukovnika Rustama Muradova, komandanta Istočnog vojnog okruga, što je bila jedna od najviših smena tokom rata.

U novembru 2023. godine, ruska 155. brigada mornaričke pešadije, inače stacionirana 8.800 kilometara dalje u Vladivostoku na ruskoj pacifičkoj obali, upala je u zasedu u blizini Ugljedara i pretrpela gubitke do 1.000 vojnika.

Ruske snage su se potom pregrupisale i u maju i junu ove godine pokrenule novi niz napada uz veće angažovanje trupa, artiljerije i avijacije.

Do početka septembra, nakon onoga što su vojnici 72. brigade opisali kao jedan od "najnasilnijih" artiljerijskih napada koji su doživeli, ruske trupe su stigle do istočne ivice grada.

Zbog istegnutih linija fronta, ukrajinski komandanti u Ugljedaru su se žalili na nedostatak vazdušne podrške potrebne za potiskivanje ruskih snaga.

Prošlog vikenda, izgleda da je ukrajinsko visoko vojno rukovodstvo shvatilo da je bitka izgubljena. Komandant 72. brigade je povučen iz opkoljenog grada, a preostalim jedinicama je naređeno da se povuku ili predaju.