02.10.2024.

15:40

Foto: Twitter Printscreen @Babble

Planeta

(VIDEO) Ceo Izrael u neverici gleda! Svi dele ovaj snimak, "Gvozdena kupola" pukla kao balon: Iranske rakete izbušile najmoćnije PVO sisteme!

Prema prvim reakcijama, Izraelci su iznenađeni neefikasnošću njihovih PVO sistema protiv iranskih raketa, pa su se na društvenim mrežama pojavile parodije koje najbolje opisuju šta se sinoć dogodilo sa izraelskom protivvazdušnom odbranom.


Podsetimo, Iran je 1. oktobra po drugi put u istoriji izveo masovni raketni napad na Izrael, opisujući ga kao akt samoodbrane. Izraelske vojne vlasti izjavile su da je ispaljeno oko 180 balističkih raketa, od kojih je većina presretnuta. Ipak, Iran tvrdi da je ispalio više od 400 raketa na vojne ciljeve u Izraelu i da su oni pogođeni, dok Izraelci štetu opisuju kao "minimalnu" i obećavaju odmazdu.

"Sve hipersonične rakete su dostigle cilj – pogodile su vojnu vazduhoplovnu bazu Nevatim, gde su bile stacionirani avioni F-35, tri vojne baze i nekoliko objekata širom Izraela. Dakle, 'Gvozdena kupola' ovog puta nije obavila posao," rekao je Leonkov.

Prema njegovim rečima, raketni napad Irana bio je odgovor na ubistva šefa političkog biroa pokreta Hamas Ismaila Hanije u Teheranu u julu i lidera pokreta "Hezbolah" šeika Hasana Nasrala krajem septembra.

"Gvozdena kupola" je sistem protivraketne odbrane koji je razvila izraelska kompanija Rafael, a u upotrebi u izraelskoj vojsci je od 2011. godine.