02.10.2024.

20:40

Foto: Shuterstock

Planeta

(VIDEO) Hitno! Sve će ovo Iran sručiti na Izrael i Ameriku! Poznato i čime će neprijatelji da odgovore Teheranu, svetski rat na pomolu!

CNN je objavio analizu iranskih balističkih raketa i kapaciteta odbrambenih sistema koje koriste izraelske i druge snage u regionu.

Iran poseduje više od 3000 balističkih raketa

Prema podacima iz 2021. godine iz Projekta o raketnim pretnjama Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS), Iran poseduje hiljade balističkih i krstarećih raketa različitih dometa. Tačan broj nije poznat, ali general američkog ratnog vazduhoplovstva Kenneth McKenzie izjavio je pred Kongresom 2023. godine da Iran ima više od 3000 balističkih raketa.

Trajektorija balističkih raketa kreće se duž ivica Zemljine atmosfere, a zatim se bojeva glava odvaja od rakete i vraća u atmosferu na putu do svoje mete. Stručnjaci koji su analizirali snimke napada rekli su za CNN da je Iran koristio varijante balističke rakete Shahab-3 u ovom napadu.

Shahab-3: osnova iranskih balističkih raketa

Shahab-3 je osnova svih iranskih raketa srednjeg dometa koje koriste tečno gorivo, tvrdi Patrick Senft, istraživač u službi za oružje ARES. Prema projektu Raketna pretnja, Shahab-3 je u službi od 2003. godine, nosi bojevu glavu od 760 do 1200 kilograma i može se lansirati sa mobilnih lansera i iz silosa.

Iran Watch izveštava da modifikovane verzije Shahab-3, kao što su Ghadr i Emad, imaju preciznost do 300 metara od mete. Iranski mediji su takođe izvestili da je u ovom napadu korišćena nova raketa Fattah-1, koju Teheran opisuje kao hipersoničnu raketu sa brzinom od 5 maha, odnosno pet puta većom od brzine zvuka (6100 km/h).

Šta je Fattah-1?

Analitičari napominju da skoro sve balističke rakete dostižu hipersonične brzine tokom leta. Izraz "hipersonični" se često koristi za napredne rakete koje manevrišu unutar Zemljine atmosfere, što ih čini izuzetno teškim za presretanje.

Fattah-1 nije hipersonična krstareća raketa ili planirno sredstvo, prema istraživaču Fabianu Hinzu iz Međunarodnog instituta za strateške studije. On tvrdi da Fattah-1 ima manevarsku bojevu glavu, što joj omogućava da izbegne protivraketnu odbranu.

Međutim, analitičari su skeptični da je Iran prvi put koristio Fattah-1 u ovom napadu, jer bi njegovo korišćenje moglo omogućiti Izraelu da proceni iranske sposobnosti. "Iranci dobijaju besplatnu propagandu, a ništa ne rizikuju govoreći da je projektil upotrebljen", kaže Trevor Ball, bivši stručnjak američke vojske.

Izrael koristi "Gvozdenu kupolu"

Izraelski sistem Iron Dome ("Gvozdena kupola") se koristi za presretanje nadolazećih raketa i artiljerijskih projektila. Međutim, ovaj sistem nije korišćen za presretanje balističkih raketa lansiranih tokom poslednjeg napada, navodi izraelska organizacija za raketnu odbranu (IMDO).

David's Sling i Arrow sistemi

Na višem nivou od Iron Dome, izraelska odbrana koristi sisteme David's Sling i Arrow. David's Sling je razvijen u saradnji sa američkom kompanijom Raytheon i koristi perimetre Stunner i SkyCeptor za uništavanje ciljeva do 450 km udaljenih.

Sistemi Arrow 2 i Arrow 3, takođe razvijeni u saradnji sa SAD, koriste se za presretanje balističkih raketa u gornjim slojevima atmosfere. Tokom napada u utorak, američka vojska je ispalila najmanje 12 presretača protiv iranskih raketa sa svojih brodova, izveštava Pentagon.