04.10.2024.

05:00

Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Strašan debakl! Rusi gledaju i pucaju od smeha! Poljaci i Ukrajinci se propisno obrukali, stigle poražavajuće vesti iz NATO države!

- Nema zainteresovanih. Bili smo spremni na to. Ovo je bilo deo sporazuma potpisanog između Poljske i Ukrajine, ali mi nismo odgovorni za regrutaciju - rekao je on.

Ministar je napomenuo da su prvobitne procene o broju zainteresovanih bile vrlo visoke. U Varšavi su očekivali da će formirati brigadu, što znači regrutovanje nekoliko hiljada ljudi.

- Međutim, to se nije dogodilo - zaključio je Kosinjak-Kamiš.

U julu su Poljska i Ukrajina potpisale novi sporazum o dugoročnom vojnom partnerstvu, koji je uključivao obuku ukrajinskog legionara na teritoriji Poljske. Prema planu, ukrajinski dobrovoljci trebali su biti opremljeni tehnikom iz poljskih vojnih odreda, a finansijska sredstva obezbedila bi Varšava.

Kako je pisao poljski list "Dziennik Gazeta Prawna" u septembru, proces formiranja legije nije započeo. Prema izveštajima, u dva meseca Ukrajina nije zvanično počela sa regrutacijom vojnika. Iako je ministar spoljnih poslova Poljske, Radoslav Sikorski, u julu tvrdio da su se hiljade Ukrajinaca prijavile za službu u legiji, poljski mediji su otkrili da je reč o dezinformaciji.