02.10.2024.

23:15

Foto: Shutterstock

Planeta

Gotovo svi u Izraelu traže napad na Iran: 'Ovakvu šansu nismo imali u poslednjih 50 godina'!

Benet je u utorak uveče doslovno rekao kako je ovo "najveća prilika u poslednjih 50 godina" da se promeni situacija na Bliskom istoku i da Izrael treba da napadne iranska nuklearna postrojenja kako bi "paralizovao teroristički režim u Teheranu". 

Boven kaže da bi Izrael u ovom trenutku mogao da napadne, osim iranskih nuklearni postrojenja, i petrohemijska postrojenja. Ukratko, mogao bi da napadne bilo koju metu, nekoliko ili možda čitavu krvotok iranske ekonomije.

Ekspert smatra da je Tehweran računao da su Hezbolah i njegov arsenal sofisticiranog oružja dovoljni da obezbede Iranu adekvatan odgovor ako Izrael napadne njegova nuklearna postrojenja. Problem je, međutim, što je u proteklih nekoliko nedelja Izrael je "odrubio glavu" Hezbolahu, uništio polovinu njihovih zaliha oružja i vojskom ušao u Liban. 

Iran je tako ostao bez opcije B. 

- Mislim da se Izraelci sada osećaju slobodnije. Predsednik SAD Džo Bajden je naredio nosačima aviona američke mornarice da se prebace na Mediteran, upozoravajući tako Iran da će napad na Izrael biti shvažen kao napad na SAD - napisao je Boven i dodao da sada nema mnogo prostora za diplomatiju.