Autor: Informer.rs

03.10.2024.

08:45

Foto: EPA

Planeta

Nema kontrole! Bajden besan na Netanjahua! Telefonski razgovor se završio vikanjem i pretnjama!

Bajden i njegovi saradnici bili su "više puta frustrirani" izraelskim ratom u Gazi, posebno velikim brojem poginulih među palestinskim civilima, navodi se u izvještaju.

Dodaje se da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu ignorisao savet SAD.

- Kako se njegov uticaj na Netanijahua smanjivao, predsednikov gnev je rastao - piše Politico.

U njemu se pozivaju neimenovani zvaničnici koji su rekli da su se telefonski razgovori između Bajdena i Netanijahua „sve više pretvarali u vikanje mečeva“.

Ova dinamika ilustruje „priznanje“ da Bajden možda neće biti u stanju da spreči „regionalni rat“ na Bliskom istoku, navodi časopis.

Ovo je primoralo Bajdena da se zadovolji sa „ograničavanjem odgovora Izraela umesto da ga potpuno obeshrabruje“.

Informer

 

Izveštaj je izašao dan nakon što je Izrael pokrenuo kopnene napade protiv Hezbolaha u južnom Libanu.

Operacija, zajedno sa intenzivnim vazdušnim napadima, ima za cilj zaustavljanje prekograničnih raketnih i minobacačkih napada Hezbolaha, saopštila je ID.

Iran je u sredu ispalio skoro 200 projektila na Izrael, insistirajući da odgovara na „genocid“ u Gazi i Libanu, kao i na ubistva visokih ličnosti „palestinskog otpora“ , uključujući političkog šefa Hamasa Ismaila Hanija i lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha.

SAD su izrazile podršku pravu Izraela da se brani, istovremeno ga pozivajući da pokaže uzdržanost u odmazdi Iranu, Hamasu i Hezbolahu.

Bajden je prkosio pozivima propalestinskih grupa i nekih demokrata kod kuće da prestanu da snabdevaju Izrael oružjem, čak i nakon što su UN više puta optužile ID za neselektivne napade na civile.

Informer

 

U međuvremenu, pokušaji Vašingtona da posreduje u prekidu vatre između Izraela i Gaze su propali.

Politiko je prvobitno izvestio da su SAD tiho odobrile vojnu kampanju Izraela u Libanu, uprkos javnom pozivu jevrejskoj državi da traži prekid vatre sa Hezbolahom.

U svom naknadnom izveštaju u sredu, međutim, Politiko je tvrdio da Izrael nije unapred upozorio SAD o „specifičnostima“ svojih udara, što je navodno razbesnelo Belu kuću.

Bajden je u sredu rekao novinarima da neće podržati izraelske udare na iranska nuklearna mesta.

Izrael nije otkrio prirodu ili obim svoje planirane odmazde, ali neki tvrdolinijaši, uključujući bivšeg premijera Naftalija Beneta, pozvali su vladu da cilja iranski nuklearni program.

Rusija je oštro kritikovala pristup Vašingtona Bliskom istoku. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da to pokazuje „nesposobnost SAD da reše krize“.