03.10.2024.

15:10

Foto: Foto: Printscreen/X, Shutterstock

Planeta

Amerika ulazi u rat?! Isplivao pakleni plan za uvlačenje SAD! Izrael će uraditi nešto stravično, a onda sledi najbrutalniji odgovor Irana!

- Američki zvaničnici su verovatno zabrinuti da bi izraelska odluka da udari na iranska naftna polja mogla izazvati iransku odmazdu usmerenu na naftna polja američkih kompanija i kompanija njihovih saveznika u Persijskom zalivu - izjavio je Panikof.

Prethodno je list "Volstrit džornal", pozivajući se na arapske zvaničnike, objavio da je Izrael upozorio Iran da će odgovoriti na svaki napad na svoju teritoriju, bez obzira na razmere napada, i da će u slučaju udara ciljati direktno na iranske nuklearne ili naftne objekte.

Kasnije je "Fajnenšel tajms", pozivajući se na izvor upoznat sa situacijom, izvestio da Izrael ne razmatra opciju udara na iranske nuklearne objekte. Takođe se navodi da je predsednik SAD Džo Bajden izjavio da će biti protiv takvog napada.

Iran je 1. oktobra po drugi put u istoriji izveo masovni raketni napad na Izrael, nazivajući to aktom samoodbrane. Izraelska vojska saopštila je da je ispaljeno oko 180 balističkih raketa, od kojih je većinu uspela da presretne. Iran tvrdi da je ispalio više od 400 raketa na vojne objekte u Izraelu i da su one pogodile ciljeve, dok Izraelci štetu nazivaju „minimalnom“ i najavljuju odmazdu.