03.10.2024.

20:55

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Svet je stao! Makron upravo objavio najstrašnije vesti! Evropa ovo možda neće preživeti: Nestaćemo...

Makron tvrdi da EU previše reguliše i premalo ulaže, dok su Kina i SAD nadmašile svih 27 država članica u pogledu ekonomskih rezultata i investicija.

Kako prenosi Telegraf, Makron je naglasio da „smo na ivici vrlo važnog trenutka“.

- Naš prethodni model više ne funkcioniše. Previše regulišemo, a premalo ulažemo. U naredne dve do tri godine, ako budemo sledili našu klasičnu agendu, nestaćemo sa tržišta - izjavio je Makron.

Pozvao je zemlje članice da nastave sa naporima ka uspostavljanju „paketa bankarske unije, koji je osmišljen da obezbedi stabilnost, sigurnost i pouzdanost bankarskog sektora u evrozoni i širom EU“.

Njegovo upozorenje dolazi nakon što je u izveštaju bivšeg italijanskog premijera i bivšeg šefa Evropske centralne banke Marija Dragija objavljeno još jedno upozorenje.

Dragi je izjavio da Evropska unija ne može sama da se takmiči sa silama poput Kine i Sjedinjenih Američkih Država i da je neophodno mnogo integrisanije jedinstveno tržište kako bi se stvorile panevropske kompanije na globalnom nivou.

Izveštaj Dragija takođe predlaže širu „industrijsku strategiju za Evropu“, koja uključuje 800 milijardi evra kako bi se sprečilo daljnje zaostajanje EU za SAD-om i Kinom.

Pored ekonomskih pitanja, Makron takođe poziva EU da izađe iz senke SAD-a u oblasti odbrane.

Podsetimo, u aprilu je francuski lider pozvao na veću integraciju širom Evrope po pitanju odbrane. Tada je upozorio da Evropska unija ne bi trebalo da postane vazal Sjedinjenih Američkih Država u pitanjima bezbednosti.

Sličnu tvrdnju iznosi i izveštaj Dragija, u kojem se navodi da vlade EU moraju više da troše na projekte zajedničke odbrane.