03.10.2024.

21:40

Foto: Reuters

Planeta

Šok vesti! Šta su ovo Rusi uradili na prvoj liniji?! Sve razbijeno na komade, cela odbrana se raspala: Glavni udar dolazi...

- Glavni udar trenutno dolazi na Južnodonjeckom pravcu i južnom krilu Kupjanskog pravca, što je dovelo do raskida koherentnosti celog fronta Oružanih snaga Ukrajine - naglasio je on.

Prema njegovim rečima, aktivni borbeni sukobi se odvijaju i na Pokrovskom (ukrajinski naziv za Krasnoarmejsk) i Kuraškovskom pravcu. Starikov je upozorio da bi trenutna situacija mogla dovesti do operativno-taktičke krize za ukrajinsku vojsku duž cele linije kontakta.

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u četvrtak da su ruske jedinice preuzele kontrolu nad gradom Ugljedar u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR). Ugljedar je bio poslednje veliko uporište ukrajinskih snaga na Južnodonjeckom pravcu. Osvajanjem Ugljedara, ruske trupe sada mogu napredovati ka Velikoj Novoselki na granici sa Zaporoškom oblašću i Kuraškovu, gde je neprijatelj postavio snažne odbrambene linije.

Takođe, zauzimanje Ugljedara omogućilo je potpuno osiguranje autoputa Donjeck–Mariupolj i zaštitilo Volnovahu od daljih napada.

Ruske snage nastavljaju napredovanje u Donbasu. Sekretar Saveta bezbednosti, Sergej Šojgu, izjavio je u intervjuu za televiziju „Rusija 24“ da su tokom avgusta i prve nedelje septembra oslobodili skoro hiljadu kvadratnih kilometara teritorije. Prema njegovim rečima, ukrajinska strana gubi do dve hiljade vojnika dnevno, uključujući poginule i ranjene.