03.10.2024.

21:55

Foto: Shutterstock

Planeta

Odbrojavanje je počelo! Izrael prelomio, napašće iranska nuklearna postrojenja?! Svet nikad bliže kataklizmi!

Malkolm Dejvis, viši analitičar za strategiju odbrane u Australijskom institutu za stratešku politiku, ubeđen je da će Izrael gađati iranska nuklearna postrojenja. Sjedinjene Države procenjuju da je Iran na korak od atomskoe bombe i da je vreme potrebno da se proizvede dovoljno materijala za izradu nuklearnog oružja, oko nedelju ili dve.

- Iz perspektive Izraela, Iranu se ne može dozvoliti da dobije nuklearno oružje. Sigurno će biti snažnog pritiska unutar Netanjahuovog kabineta da napadne ta nuklearna postrojenja i suštinski odugovlači iranski nuklearni program potencijalno za nekoliko godina - rekao je Dejvis za CNN .

Dejvis smatra da bi Izrael mogao da gađa iranska nuklearna postrojenja tradicionalnim vojnim napadom ili sajber napadom sličnom onom kada je udario po Hezbolahovim borcima preko pejdžera i voki-tokija. Šta god da Izrael odluči da uradi, to mora biti veoma vidljivo i mora se predstaviti kao odlučno i uspešno - smatra Dejvis.

U međuvremenu, Teheran se "nada određenoj uzdržanosti", rekao je za Si-En-En 

Salam Vakil , direktor programa za Bliski istok i severnu Afriku u Chatham House, ističe za CNN da se Teheran "nada određenoj uzdržanosti" Izraela .

- Izrael je jasno stavio do znanja da će učiniti „sve što može" da reši svoj bezbednosni problem sa Iranom, koji zahteva „neutralizaciju što većeg dela komande i kontrole "osovine otpora", od Hamasa do Hezbolaha, ali i iranskih objekata u Siriji - rekao je Vakil. 

Ona je dodala da Iran sada pokušava da uspostavi neke crvene linije, jer je svestan da je u odbrambenoj poziciji, da je Hezbolah ugrožen i da nema tradicionalne konvencionalne sposobnosti da se bori protiv Izraela.

Ono što je pitanje svoh pitanje jeste da li će se i SAD direktno uključiti u "kažnjavanje Irana". Ulazak Amerike u rat protiv Teherana doveo bi svet na ivicu Trećeg svetskog rata. Eksperti upooravaju da u tom slulaju ni Moskva ne bi samo nemo posmatrala šta se dešava.

Scenario je u svakom slučaju zastrašukući. SAD i Izrael bi raketirali nuklearne jedinice u Iranu, a zatim i strateška mesta u samom Teheranu. Rusija bi u tom slučaju pomogla Iranu. Sve bi to izazvalo veliku kriza koja bi uticala na cene nafte...