03.10.2024.

22:52

Foto: Shutterstock

Planeta

Kijevu se crno piše!? Bajden bi da priča sa Putinom?! Samo hoće li lider Rusije doći na samit G20 u Brazil?! Poziv je tu, ali...

Bajden je nakratko razgovarao sa novinarima na južnom travnjaku Bele kuće pre nego što je otišao u posetu Talahasi koju je devastirao uragan Helena.

- Sumnjam da će se Putin pojaviti na samitima - rekao je Bajden na pitanje da li bi bio voljan da razgovara sa Putinom o pitanjima u vezi sa rešavanjem ukrajinskog sukoba i međunarodne bezbednosti. 

Dopisnik TASS-a je pitao predsednika SAD da li smatra da su novembarski samiti dobra platforma za razgovore sa ruskim kolegom. Sastanak lidera zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) biće održan u Peruu od 9. do 16. novembra, a samit Grupe dvadeset (G20) održaće se u Rio de Žaneiru (Brazil) od 18. do 19. novembra 2024. godine.

Dan ranije, 2. oktobra, pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da se razrađuje pitanje Putinovog puta na samit G20. Brazil je potvrdio da je ruski lider dobio poziv za ovaj sastanak.

Vlasti nekih zemalja članica G20, posebno francuski predsednik Emanuel Makron, zahtevale su da se pitanje pozivanja Putina na samit reši kroz opštu diskusiju. Vlada Brazila, koja predsedava G20 2024. godine, ignorisala je ove zahteve.

Krajem septembra Blumberg je, pozivajući se na svoje izvore u diplomatskim krugovima ustvrdio da lideri saveznika Ukrajine planiraju da kontaktiraju Putina u vezi vojnog sukoba pre novembarskog samita G20. U članku se navodi da Sjedinjene Države i Evropa više ne vide mogužnost pobede Kijeva, koji je predstavio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, pa se navodno spremaju za „novu rundu kontakata" sa Kremljom.