Autor: Informer.rs

05.10.2024.

09:09

Foto: EPA

Planeta

On radi šta hoće! Netanjahu je odbio da obavesti Bajdena o svojoj strategiji odmazde Iranu!

Aktuelni ministar Izraela Benjamin Netanjahu odbio je da izvesti Vašington o daljoj strategiji odmazde prema Iranu.

Zvaničnik je dodao da je „zaista teško reći“ da li će Izrael iskoristiti godišnjicu Hamasovih napada 7. oktobra da uzvrati.

„Nadamo se i očekujemo da ćemo videti malo mudrosti, kao i snage, ali kao što znate, nema garancija“, rekao je zvaničnik na pitanje CNN-a da li je Izrael uverio SAD da iranska nuklearna mesta nisu dostupna.

Američki zvaničnici su izrazili podršku Izraelu da odgovori na iranski raketni napad ranije ove nedelje, pri čemu je više zvaničnika javno reklo da moraju postojati posledice. U isto vreme, zvaničnici su takođe izrazili zabrinutost zbog regionalnog požara dok se bore sa sve nestabilnijim Bliskim istokom.

Predsednik Džozef Bajden rekao je ranije ove nedelje da SAD neće podržati vladu Benjamina Netanjahua da cilja iranski nuklearni program.

„Da sam na njihovom mestu, razmišljao bih o drugim alternativama osim udara na naftna polja“, rekao je Bajden na brifingu za štampu u petak.

Informer

 

Američki zvaničnici takođe još nemaju jasnoću kada će se doneti odluka o odgovoru Izraela ili kada će ona biti usvojena. Predsednik je u petak rekao da Izrael "neće odmah doneti odluku".

Visoki zvaničnik Stejt departmenta, na pitanje CNN-a da li će Izrael iskoristiti godišnjicu napada Hamasa da uzvrati Iranu, rekao je: „Zaista je teško reći“.

- Mislim da bi na neki način želeli da izbegnu sedmi, tako da po mojoj proceni, ako postoji nešto, to bi verovatno bilo pre ili posle - rekao je zvaničnik, ukazujući na svečanost tog dana i bilo kakvu izraelsku odmazdu koja bi potencijalno mogla da zaseni značaj tog dana.

SAD su radile skoro godinu dana na sprečavanju da se sukob pretvori u veći rat – i do sada su to činile, rekao je zvaničnik. Upravo sada, „ovo je na ivici“, dodao je zvaničnik.

Informer

 

Bajden je u petak rekao da su američki zvaničnici u kontaktu sa svojim izraelskim kolegama "12 sati dnevno".

Zamenik državnog sekretara Kurt Kembel rekao je u sredu da postoje „veliki napori sa obe strane da se linije komunikacije održe otvorenim i da se osigura da se perspektive razumeju“.

„Bilo je trenutaka iznenađenja, mislim da to nije tajna, tokom poslednjih nekoliko meseci“, priznao je on.

„Što se tiče iranskog napada na Izrael, nije samo Izrael taj koji razmišlja o svojim opcijama odgovora; to su i Sjedinjene Države“, rekao je Kembel na događaju u Karemiji za međunarodni mir.

„Naša dominantna poruka je 'hajde da budemo veoma pažljivi u svemu što radimo u odnosu na Iran'“, rekao je Kembel.