Autor: Informer.rs

05.10.2024.

10:30

Foto: Foto: Shutterstock, Wikipedia

Planeta

Slom ukrajinske legije! Niko neće da ratuje za Zelenskog, prijavilo ih se jedva 300!

Formiranje onoga što je nazvano 'Ukrajinska legija' prvi su najavili poljski premijer Donald Tusk i Vladimir Zelenski početkom jula.

Jedinica je formirana da „ujedini“ ukrajinske dobrovoljačke trupe koje stalno žive u Poljskoj sa onima iz drugih zemalja EU, navode lokalni mediji.

Tada bi ih poljska vojska obučavala i slala da se bore za svoju zemlju.

U to vreme, dobrovoljcima je obećana bolja obuka i oprema koju su obezbeđivali zapadni podržavaoci Kijeva, kao i neke pravne i finansijske beneficije od Varšave.

Poljski zvaničnici su prvobitno tvrdili da su se hiljade prijavile da se pridruže jedinici. Kosiniak-Kamiz je rekla da je planirano da obuka počne od 1. septembra, ali jednostavno nije bilo dovoljno ljudi za rad.

Informer

 

„Čuo sam oko 300 ljudi“, rekao je ministar na pitanje koliko je dobrovoljaca izrazilo želju da se pridruži redovima legije.

Prema Kosiniak-Kamišu, ciljna veličina jedinice bila je jedna brigada. Standardna NATO brigada se sastoji od otprilike 5.000 vojnika.

Prema rečima ministra, situacija sa legijom bi mogla da se poboljša sada kada je Kijev preduzeo „akcije u vezi sa informisanjem, regrutovanjem i promocijom ovog procesa“.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je ranije ove nedelje uspostavilo centar za regrutaciju legije u poljskom gradu Lublinu.

Ukrajinski konzulat je navodno počeo da regrutuje dobrovoljce u gradu.

Informer

 

Više od 4 miliona Ukrajinaca koji su napustili svoju zemlju od 2022. godine imalo je status privremene zaštite u zemljama EU od jula ove godine.

Odrasli muškarci čine nešto više od petine ukupnog broja, prema podacima biroa za statistiku bloka, Eurostata.

Kijev je pokrenuo opštu mobilizaciju ubrzo nakon što je izbio sukob sa Moskvom, ali se bori da popuni trupe na bojnom polju.

Kampanja o nacrtu je takođe bila poremećena široko rasprostranjenim izbegavanjem i optužbama za korupciju.

Ukrajina je pokušala da vrati muškarce koji ispunjavaju uslove za regrutaciju u zemlju tako što im je uskratila konzularne usluge u inostranstvu i mogućnost da ažuriraju svoja dokumenta.

Visoki ukrajinski zvaničnici takođe su pozvali zapadne zemlje da pošalju kući one koji izbegavaju regrutovanje.