Autor: Informer.rs

06.10.2024.

13:20

Foto: Shutterstock

Planeta

Neće Izrael još dugo! Stiglo jezivo upozorenje sa samog vrha Hezbolaha!

Hamnei je u petak, u svojoj prvoj javnoj propovedi za skoro pet godina, branio akcije protiv Izraela „osovine otpora“, koja uključuje libanski Hezbolah i palestinsku grupu Hamas.

U ponedeljak se navršava godinu dana od početka izraelske vojne operacije u Gazi, koja je usledila kao odgovor na iznenadni napad Hamasa na jugu Izraela 7. oktobra 2023. godine, u kojem je ubijeno oko 1.100 ljudi, a više od 200 ljudi uzeto kao taoci. Izraelska kampanja u enklavi, nakon godina de fakto blokade Gaze, dovela je do smrti preko 41.000 Palestinaca, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze ranije ove nedelje.

Tenzije između Izraela i susednih muslimanskih zemalja porasle su tokom operacije u Gazi, a Iran i Hezbolah podržavaju Hamas i Palestinu.

Ranije ovog meseca sukob je ušao u novu fazu pošto je Izrael pokrenuo kopnenu operaciju u Libanu. Kao odmazdu, Iran je ove nedelje pokrenuo masivan raketni napad na Izrael.

Hamnei je u svojoj propovedi rekao da Palestinci, kao i „svaki narod“, imaju „pravo da brane svoju zemlju, svoj dom, svoju zemlju i svoje interese od agresora“, a ta „logika je podržana međunarodnim pravom“.

On je dodao da „oni koji pomažu“ Palestincima i podržavaju ih samo „vrše svoju dužnost“.

- Ovo je vladavina islama, vladavina razuma i međunarodne i globalne logike. Palestinci brane svoju zemlju; njihova odbrana je legitimna, a pomagati im je takođe logično i legalno - naveo je on.

- Ovaj režim se ponaša kao bijesni vukovi i bijesni psi Amerike u regionu. Ovaj zlonamerni i kukavički entitet jedva se održao na površini zahvaljujući podršci Amerike i neće dugo trajati - rekao je on.