Autor: Informer.rs

06.10.2024.

13:50

Foto: Shutterstock

Planeta

Porez za ljude bez dece? Ruski univerzitet predložio novu izmenu zakona!

U intervjuu za radio stanicu Govorit Moskva, prvi prorektor RSSU Džomart Alijev rekao je da je među opcijama koje se istražuju i porez bez dece, koji bi potencijalno mogao da pomogne u povećanju stanovništva.

On je rekao da će ta inicijativa podrazumevati povećanje poreza na dohodak lica bez dece za 3 odsto, dok će porez na nasledstvo i imovinu biti povećani za 5 i 0,5 odsto.

Ranije ove nedelje, general-potpukovnik Andrej Gurulev, član Komiteta za odbranu Državne dume, takođe je predložio da ruske vlasti treba da ožive politiku oporezivanja ljudi koji nemaju decu iz sovjetske ere.

Zakonodavac je rekao da bi novac prikupljen od te mere mogao da se iskoristi za modernizaciju sirotišta u Rusiji.

Međutim, Gurulevov predlog izazvao je reakciju među nekim poslanicima.

Sugestiju je kritikovala Nina Ostanjina, šefica Komiteta Državne dume za zaštitu porodice, koja je istakla da je politika iz sovjetskog doba takođe uključivala obavezne socijalne garancije, besplatne jaslice, besplatan vrtić, besplatnu školu, besplatan odmor za decu, besplatan odmor. univerzitet i besplatan stan. treba uvesti“.

Podsticanje ruskog stanovništva povećanjem nataliteta postalo je vruće pitanje za vlasti u zemlji poslednjih godina.

Prošlog meseca je objavljeno da je u prvih šest meseci tekuće godine Rusija zabeležila najnižu stopu nataliteta od godina koje su prethodile finansijskoj krizi 1998. godine.

Broj rođenih beba je opao za 16.600 na godišnjem nivou u prvoj polovini godine i iznosio je samo 599.600.