Autor: Informer.rs

07.10.2024.

09:54 >> 10:14

Foto: printscreen Twitter

Planeta

Ruski opozicionar ubijen u Ukrajini! Putin ga poslao u zatvor, bio član Sibirskog bataljora!

Aktivista, izdajnik,  koji je postao vojnik ubijen je kad su se vojnici iz njegovog dobrovoljačkog bataljona, Legije sloboda Rusiji našli pod ruskom vatrom u Harkovskoj oblasti, u severoistočnoj Ukrajini. Zasad nema više detalja, a sama Legija ne želi da komentariše, ali naglašava da je vojna operacija još uvek aktivna.

Ilja Ponomarjov, ruski opozicioni političar u egzilu koji je ranije bio povezan s Legijom, kazao je za BBC da je "siguran, nažalost" da je Dadin mrtav. Dadin je postao poznat u Rusiji pre desetak godina po svojoj upornosti u organizovanju mirnih protesta dok je tamošnja politička represija jačala.

On je bio prva osoba procesuirana prema novom zakonu iz 2014, kojim je ponavljanje kršenja ruskih sve restriktivnijih pravila o protestima proglašeno krivičnim delom. Osuđen je na dve i po godine te je po dolasku u ćeliju odmah stupio u štrajk glađu.

- Ne mogu da sedim sa strane i ne radim ništa i tako postanem saučesnik ruskog zla, njegovih zločina - objasnio je Dadin svoju odluku da se pridruži ruskim dobrovoljcima koji se bore na ukrajinskoj strani.

Prvo se pridružio Sibirskom bataljonu

Uvek se smatrao pacifistom, ali objasnio je svoje razloge za uzimanje oružja.

Tvrdio je da on i njegovi sunarodnici nisu uspeli da zaustave Vladimira Putina dopustivši da ih se uplaši policijskim nasiljem i pretnjom zatvorom.

Prvo se prijavio u Sibirski bataljon 2023, pre nego što je prošle zime prešao u Legiju Sloboda Rusije. Obe su deo Ukrajinskih oružanih snaga. Regruti su uglavnom ruski državljani koji se nadaju da će pomoć Ukrajini u pobedi nad Putinom biti prvi korak prema okončanju njegove vladavine u Kremlju.