Autor: Informer.rs

07.10.2024.

11:30 >> 11:39

Foto: Tanjug

Planeta

PEKU STARE RANE! Jedan od najvećih saveznika besan na Kijev: Ukrajini stigle crne vesti!

Tokom Drugog svetskog rata gerilska grupa zvana Ukrajinska ustanička armija (poznata po ukrajinskoj skraćenici UPA) poklala je desetke hiljada Poljaka u nastojanju da etnički očisti zemlje koje su pre rata bile deo Poljske, ali su sada u zapadnoj Ukrajini.

Hiljade Ukrajinaca poginule su u osvetničkim napadima; neki ukrajinski istoričari deo krivice za ubistva pripisuju dugotrajnoj poljskoj represiji nad ukrajinskim nacionalnim težnjama pre rata. Odgovornost za Volinjski masakr i dalje je tačka razlaza između Varšave i Kijeva, a posljednjih je nedelja postala top tema u obe zemlje.

Poljska čak preti da će blokirati buduće članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji sve dok Kijev ne preuzme odgovornost za ubistva i dopusti ekshumaciju žrtava.

- Ukrajina se neće pridružiti Evropskoj uniji ... osim ako se to pitanje ne reši, ne izvrše ekshumacije i ne održi odgovarajuća komemoracija - izjavio je prošle srede poljski ministar obrane.

Informer

 

Ministar je ponovio reči poljskog premijera Donalda Tuska, koji je ranije izneo slične stavove.

- Ukrajina će, na ovaj ili onaj način, morati ispuniti očekivanja Poljske... Ukrajina neće biti članica Evropske unije bez pristanka Poljske. Ukrajina mora zadovoljiti standarde, a oni su višestruki. Nije to samo pitanje trgovinskih, graničnih, pravnih i ekonomskih standarda. To je takođe pitanje kulturnih i političkih standarda - rekao je Tusk.

Pretnja je osnažena činjenicom što će Poljska sledeće godine preuzeti rotirajuće predsedavanje Većem EU.

- Antiukrajinski sentiment u Poljskoj samo će se povećati ako ga sada ne spomenemo - upozorio je ministar odbrane.

To je nateralo Ukrajinu da pokuša da smiri bes u Poljskoj. 

Kako je na društvenim mrežama u sredu, nakon poseta Varšavi, napisao ministar spoljnih poslova Andrij Sibiha, Ukrajina je "spremna razgovarati" o teškom nasleđu poljsko-ukrajinskog ratnog sukoba.

- Razgovarali smo o konkretnim tehničkim, a ne političkim koracima kako bi se konačno rešilo pitanje ekshumacije koje već duže vreme truje naš politički dijalog - napisao je Sibiha.