Autor: Informer.rs

08.10.2024.

10:00

Foto: Tanjug/AP

Planeta

(VIDEO) Americi preti katastrofa! Uragan juri 257 km na sat, naređena hitna evakuacija!


Kako se navodi, vetrovi uzrokovani uraganom Milton dostižu do 257 km/h, što je premašilo prag za uragane kategorije pet, prenosi CBS njuz. Prognostičari Nacionalnog centra za uragane predviđaju da će oluja pogoditi zapadnu obalu Floride sredinom nedelje, verovatno kasnije u sredu. 

Najave te agencije izazivaju zabrinutost na Floridi i ostatku jugoistoka američkog čiji veliki delovi su razoreni prolaskom uragana Helena.

Vlasti su naredile evakuaciju nekih delova okruga Pasko i ostrva Ana Marija kod priobalnog grada Tampe od ponedeljka, a u još nekoliko mesta zatražile su od stanovnika da to učine iz predostrožnosti. 

Zbog pretnje od uragana Milton republikanski guverner Floride Ron de Santis proširio je juče naredbu o vanrednoj situaciji u više mesta, u 51 okrugu od ukupno njih 67.

Spasioci još rade na pružanju pomoći brojnim nastradalim u uraganu Helena, najsmrtonosnijem koji je udario SAD od Katrine 2005. godine. Severna Karolina, Florida i veliki deo Južne Karoline još se oporavljaju od posledica koje je izazvao ovaj uragan.

Helena je kulminirala kao uragan kategorije četiri, poginulo je najmanje 226 osoba u šest saveznih država na jugoistoku zemlj. Od toga je najmanje 14 osoba stradalo u državi Florida, u kojoj su izazvane i razorne poplave. Ovo je najsmrtonosniji uragasn otkako je 2005. godine u uraganu Katrina poginulo skoro 1.400 ljudi.

Ranije danas, guverner Floride Ron Desantis saopštio je da se ta savezna država priprema za najveću evakuaciju stanovništva od 2017, kao i da bi oluja mogla da izazove prekid snabdevanja električnom energijom većeg broja stanovnika nego što je to izazvao uragan Helena pre desetak dana u više američkih država.

U međuvremenu, američki predsednik Džozef Bajden naredio je da se angažuje još 500 vojnika na sanaciji posledica koje je izazvao uragan Helena, povećavajući broj pripadnika vojnog osoblja na 1.500.

Bajdenova administracija odobrila je 137 miliona dolara federalne pomoći i obećala dodatnu pomoć, pošto se predviđa da će šteta od uragana Helena dostići milijarde dolara.

Američke države Severna Karolina, Florida i veliki deo Južne Karoline još se oporavljaju od posledica koje je izazvao uragan Helena. Više od 200 ljudi poginulo je u šest američkih država u uraganu Helena,