07.10.2024.

14:51

Foto: EPA.shutter

Planeta

Brutalan napad! Rusi sačekali da sleti F-16, pa "kinžalima" sve zasuli! Drama na vojnom aerodromu, Ukrajina priznala sve!

Najnoviji napad na aerodrom Starokonstantiniv u zapadnom Hmeljnickom regionu, koji Rusija često napada, dogodio se dan nakon što je holandski ministar odbrane izjavio da će Holandija isporučiti Ukrajini više F-16 aviona u narednim mesecima.

Nije bilo civilnih žrtava niti oštećenja ključne infrastrukture, rekao je guverner Sergej Tjurin.

Vazduhoplovstvo je saopštilo da su dve rakete tipa "Kinžal" takođe oborene u kijevskoj oblasti. Krhotine su pale u tri kijevska okruga, ali nije prijavljena veća šteta niti žrtve nakon što je protivvazdušna odbrana reagovala na dolazeće ciljeve, saopštile su gradske vlasti.

Krhotine su oštetile krov višespratne stambene zgrade i krov supermarketa u Solomjanskom okrugu na zapadu grada, a jedan deo je pao na teritoriju škole, rekao je šef vojne administracije grada Sergej Popko.

Delovi raketa pali su i na otvoreno područje u centralnom Ševčenkovskom okrugu i oštetili krov automobila u južnom kijevskom okrugu Holosijevski.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana takođe je oborila 32 ruska drona, dok je još 37 nestalo sa vojnih radara, što ukazuje da su ih onesposobili elektronski ratni sistemi, saopštilo je vazduhoplovstvo.

Rusija sprovodi raketne napade dugog dometa na Ukrajinu tokom celog rata koji je započela u februaru 2022. Napadi dronovima postali su redovna, gotovo svakonoćna pojava.