09.10.2024.

05:30

Foto: Reuters

Planeta

Pobuna! Ukrajinski vojnici ustaju protiv Zelenskog! Katastrofa kod Ugljedara izazvala lančanu reakciju, niko više neće da trpi ovo!

- Danas su stigle informacije da su vojnici još jedne brigade praktično digli pobunu: napustili su položaje i učestvovali u nekom protestu kod grada Nikolajeva istakao je on.

Prema njegovim rečima, izveštaji o demoralizaciji širom ukrajinske vojske više nisu ograničeni samo na situaciju u Ugljedaru. Vojnici se žale da nisu u stanju da se bore jer nisu dobili ni minimalnu obuku, niti su dobili potrebnu opremu, dodao je Merkuris.

- Stižu nam sveže informacije o katastrofi u Ugljedaru, i ispostavlja se da su mnoge ukrajinske trupe, koje su poslate kao pojačanje za 72. brigadu koja je branila Ugljedar, jednostavno odbile da odu -zaključio je analitičar.

Ministarstvo odbrane Rusije je 3. oktobra saopštilo da je Ugljedar oslobođen. Ovaj grad je bio poslednje veliko uporište Oružanih snaga Ukrajine na Južnodonjeckom pravcu. Sada će ruske snage moći da napreduju ka Velikoj Novoselki na granici sa Zaporoškom oblasti i Kurašovu, gde je neprijatelj izgradio snažne linije odbrane. Oslobađanje Ugljedara takođe je potpuno osiguralo put Donjeck-Mariupolj i izvuklo Volnovahu iz dometa neprijateljskih udara.