07.10.2024.

18:40

Foto: Reuters

Planeta

Svete, spremi se! Nešto krupno dolazi: Erdogan hitno zvao Putina, Izraelu poslata najbrutalnija poruka dosad! "Baš kao Hitlera..."

Oni su izrazili spremnost za dalju blisku saradnju i dogovorili se da održe odvojeni sastanak na samitu BRIKS-a u Kazanju, saopštila je pres služba Kremlja. Osim toga turski predsednik čestitao je Putinu 72. rođendan.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov je pre nekoliko dana potvrdio učešće turske strane na samitu BRIKS-a u prestonici Tatarstana.

Turska je zvanično podnela zahtev za pridruživanje toj organizaciji, a planirano je da se o ovom pitanju razgovara direktno na sastanku u Kazanju.

Erdogan žestoko upozorio: Izrael će platiti za genocid u Gazi

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan obećao je da će Izrael odgovarati za svoje postupke u Gazi.

- Ne treba zaboraviti da će Izrael, pre ili kasnije, platiti za ovaj genocid koji sprovodi već godinu dana i koji i dalje traje - napisao je Erdogan na platformi X.

- Baš kao što je Hitlera zaustavio savez, Netanjahu i njegova mreža ubica biće zaustavljeni na isti način. Svet u kojem se ne odgovara za genocid u Gazi nikada neće pronaći mir - dodao je.

Erdogan već dugo glasno kritikuje izraelske operacije u Gazi.

On je pozivao da se Izrael kazni na međunarodnim sudovima i kritikovao je zapadne zemlje zbog njihove podrške Izraelu.

- Ono što je tokom protekle godine, pred očima celog sveta, prikazivano uživo na televiziji zapravo je ubistvo čitavog čovečanstva, svih nada čovečanstva - naglasio je Erdogan.

- Danas sa tugom sećam se desetina hiljada ljudi koje je izraelska vlada ubila nakon 7. oktobra i izražavam svoje najiskrenije saučešće svojoj braći i sestrama u Gazi, Palestincima i Libancima, koji su izgubili svoje supružnike, decu i porodice. Dugogodišnja izraelska politika genocida, okupacije i invazije mora sada doći svom kraju - izjavio je Erdogan.