11.10.2024.

06:15

Foto: Reuters/printscreen

Planeta

Prelomni momenat u ratu! Ukrajinska komanda otpisala DNR?! Generali više ne znaju šta da rade, sve je otišlo dođavola...

- Imam utisak da ukrajinska komanda, u suštini, pere ruke od svega što se dešava u južnom delu Donbasa - rekao je iznenađeno Merkuris.

Kako je analitičar primetio, "Rusija postepeno oslobađa sve više gradova i naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), dok ukrajinska vojska ne postavlja nove linije odbrane zapadno od ovih mesta". Prema Merkurisovim rečima, ukrajinska komanda ne povlači ni vojnike sa nezaštićenih pozicija.

- Sve ovo deluje neorganizovano i haotično, ljudi ginu, odbrana se urušava, a čini se da nema nikakvog stvarnog plana šta raditi dalje - zaključio je ekspert.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je o oslobađanju Ugljedara 3. oktobra. Ovaj grad je bio poslednji veliki uporišni punkt OSU na Južnodonjeckom pravcu. Sada ruske trupe mogu napredovati ka Velikoj Novoselki, koja se nalazi na granici sa Zaporoškom oblasti, i ka Kurašovu, gde je neprijatelj postavio snažne linije odbrane.

Osim toga, oslobađanje Ugljedara u potpunosti je osiguralo put Donjeck–Mariupolj i izvuklo Volnovahu iz neposredne opasnosti.