07.10.2024.

23:10

Foto: Reuters/Twitter @visegrad24

Planeta

(VIDEO) Krenuo je! Amerika će zaboraviti na Ukrajinu i Izrael kada ovo udari! Monstruozni "Milton" iznenada ojačao, dolazi da razori sve!

Zabeleženi su snažni vetrovi brzine do 250 km/h dok "Milton" napreduje prema Floridi, gde se očekuje da će udariti na kopno u sredu uveče ili rano u četvrtak ujutro, izvestio je NHC.

"Milton" dolazi nakon razornog uragana "Helene" koji je odneo više od 225 života

Građanima Floride preporučeno je da se pripreme za najveću evakuaciju u poslednjih nekoliko godina. Guverner države, Ron DeSantis, upozorava da vreme za evakuaciju brzo ističe.

Upozorenja o približavanju uragana "Milton" stižu svega deset dana nakon što je uragan "Helene", najpogubniji uragan na američkom tlu od "Katrine" 2005. godine, pogodio jugoistok SAD-a, pri čemu je stradalo najmanje 225 ljudi, dok se stotine još uvek vode kao nestali.

Najmanje 14 tih smrtnih slučajeva dogodilo se na Floridi, gde je trenutno 51 od 67 okruga pod vanrednim upozorenjima zbog približavanja uragana "Milton".

Uragani se razvrstavaju u pet kategorija prema brzini vetra. Oni koji dostignu treću kategoriju ili višu smatraju se velikim uraganima zbog njihove potencijalne opasnosti po ljudske živote i moguću štetu, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi SAD-a.