07.10.2024.

22:03

Foto: Reuters/Printscreen

Planeta

Prelomna vest! U toku tajni pregovori Rusije i Ukrajine! Svetska javnost šokirana: Kijev spreman da preda sve ovo?!

Prema izveštaju, pojedini zvaničnici u Kijevu izrazili su zabrinutost zbog nedostatka ljudstva, vatrene moći i zapadne podrške za ponovno zauzimanje teritorija oslobođenih od strane ruskih snaga.

„Iza zatvorenih vrata vode se pregovori o sporazumu kojim bi Rusija zadržala faktičku kontrolu nad približno petinom Ukrajine", piše u izveštaju.

Nakon terorističkog napada Oružanih snaga Ukrajine (OSU) na Kursku oblast, Vladimir Putin je izjavio da su pregovori nemogući sa onima koji napadaju civile i civilnu infrastrukturu, ili pokušavaju da stvore pretnje za objekte nuklearne energije. Putinov pomoćnik Jurij Ušakov kasnije je izjavio da mirovni predlozi Moskve za rešavanje ukrajinskog sukoba, koje je ranije izneo Putin, nisu povučeni, ali da trenutno nema razgovora sa Kijevom.

Mirovni predlozi koje je Putin predložio predviđaju priznanje statusa Krima, Donjecke Narodne Republike (DNR), Luganske Narodne Republike (LNR), Hersonske i Zaporoške oblasti kao delova Rusije, neutralni i nenuklearni status Ukrajine, njenu demilitarizaciju i denacifikaciju, kao i ukidanje antiruskih sankcija. Kijev je odbacio ovu inicijativu.