11.10.2024.

14:42

Foto: Reuters/Shutterrstock

Planeta

Evropa drhti, ceo svet na nogama! Posle ovog datuma ništa više neće biti isto: Ukrajina donela odluku koja će imati nesagledive posledice!

- Ukrajina neće produžiti tranzitni sporazum sa Rusijom nakon njegovog isteka - saopštio je Šmigalj tokom zajedničke konferencije za medije sa premijerom Slovačke Robertom Ficom. Ova izjava je objavljena na zvaničnoj stranici Šmigalja na društvenoj mreži H.

Ranije je ministar spoljnih poslova Slovačke, Juraj Blanar, potvrdio ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu želju republike da očuva postojeće koridore za tranzit nafte i gasa.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u avgustu izjavio da niko neće potpisivati sporazum sa Rusijom o produženju tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu, koji ističe krajem 2024. godine. Savetnik šefa kancelarije Zelenskog, Mihail Podoljak, rekao je da će Ukrajina od 1. januara 2025. godine obustaviti tranzit ruske nafte i gasa prema zemljama EU. Ipak, on je naglasio da će Ukrajina nastaviti da ispunjava svoje obaveze vezane za isporuke nafte putem naftovoda „Družba“.

Zapadne sankcije iz decembra 2022. godine zabranile su isporuke nafte iz Rusije morskim putem u Evropsku uniju. Međutim, za isporuke putem naftovoda „Družba“ napravljeni su izuzeci, jer bi nekoliko zemalja bez izlaza na more imalo poteškoća u pronalaženju alternativnih dobavljača.

Naftovod „Družba“ počinje u Almetjevsku, prolazi kroz Brjansk, a zatim se razdvaja na dva pravca: severni, koji ide preko Belorusije prema Poljskoj i Nemačkoj, i južni, koji prolazi kroz Ukrajinu prema Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.