09.10.2024.

23:30

Foto: Foto: Shutterstock,Printscreen/Telegram

Planeta

Biće krvavo! Šta im ovo uradiše Rusi?! Ukrajinske jedinice upale u kotao, potez komande šokirao sve! "Niko nije naredio..."

Kritična situacija za ukrajinske jedinice odvija se na kurahovskom pravcu, gde su ruske trupe gotovo opkolile jedinice OSU severno od Kurahova.

Ukrajinska komanda još uvek ima priliku da povuče svoje trupe iz ovog okruženja, ali naređenje za povlačenje još nije izdato. Među ukrajinskim vojnicima postoji strah da bi se mogla ponoviti situacija iz Ugljedara, kada je 72. brigada OSU dobila naređenje za povlačenje u trenutku kada je to već bilo gotovo nemoguće.

Ukrajinski izvori navode da su ruske snage u poziciji da stvore dva opkoljenja – jedno manje, drugo veoma veliko.

"Prvi džep" mogao bi se zatvoriti ako ruske snage zauzmu Gornjak i Kurahovo, zaobilazeći ih sa juga, uz napad iz pravca Cukarina. Drugi, veći kotao, mogao bi se formirati ako ruske trupe zauzmu Kurahovo, čime bi se opkolila značajna grupa ukrajinskih snaga. Ipak, ukrajinski Generalštab još uvek ne povlači trupe, verujući da će izdržati do jesenjih kiša, koje bi usporile napredovanje ruskih snaga.

„Ruska vojska stvara veliki džep severno od Kurahova, a nakon pada Ugljedara, neprijatelj je pojačao pritisak sa juga. Sada se ukrajinska vojska priprema za fazno povlačenje“, piše kanal Rezident.

Prema generalu Sirskom, glavni zadatak ukrajinske vojske trenutno je da kupi vreme do početka kiša, koje bi usporile napredovanje Rusa i omogućile pripremu Pokrovska za odbranu.

Kako će se situacija dalje razvijati, ostaje da se vidi, ali prema poslednjim informacijama, ukrajinske rezerve na ovom pravcu biće minimalne. Zelenski mora da zadrži Kursku oblast.