08.10.2024.

08:10

Foto: printscreen

Planeta

Krenuli su! Putin povukao najradikalniji mogući potez! Razorni sistemi napustili skladišta i stavljeni u stanje borbene gotovosti!

Novinska agencija TASS objavila je video za koji tvrdi da prikazuje lansirne sisteme za interkontinentalne balističke rakete (ICBM) Jars, koji se nalaze u Novosibirsku, u Sibiru. Na snimku, zabeleženom tokom dana, vidi se kako se oružje iznosi iz skladišta i postavlja duž puta.

Putinove pretnje

Agencija je saopštila da se proverava "spremnost ljudstva i opreme za borbene uslove na terenu".

Jars RS-24 (NATO oznaka SS-29) je strateški nuklearni projektil s dometom do 12.000 kilometara i preciznošću do 250 metara. Ovaj projektil može biti postavljen na kamionske platforme ili smešten u silose.

Od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, ruski predsednik Vladimir Putin više puta je iznosio pretnje upotrebom nuklearnog oružja. Te pretnje su dodatno pojačali propagandisti Kremlja, hvaleći nuklearne sposobnosti Moskve i preteći napadima na zemlje koje podržavaju Kijev.

Prošlog meseca, Putin je najavio promene u ruskoj nuklearnoj doktrini, precizirajući okolnosti pod kojima bi Moskva mogla koristiti nuklearno oružje. Te promene uključuju mogućnost upotrebe nuklearnog oružja protiv država koje podržavaju nuklearne sile, što bi moglo obuhvatiti i Ukrajinu ako joj Zapad odobri korišćenje dalekometnog oružja za napade na rusku teritoriju.