12.10.2024.

05:00

Foto: Foto: Printscreen/X, Shutterstock

Planeta

Evropa gori! Amerika rešila da uništi sve! Zemlje zgranute potezom SAD, ovo vodi pravo u nestanak celog kontinenta!

- Perspektiva članstva Ukrajine u NATO-u je čisto geopolitički projekat, koji su SAD nametnule svojim saveznicima. Mnogi evropski lideri su izrazili zabrinutost da bi evroatlantska integracija Ukrajine mogla ne samo da uništi ostatke evropske bezbednosne arhitekture, već i da sruši sam NATO savez - rekao je Gruško.

Evropske zabrinutosti i posledice za NATO

Zabrinutosti evropskih zemalja u vezi sa članstvom Ukrajine u NATO-u odražavaju duboku nesigurnost u vezi sa dugoročnim posledicama ovog poteza. Integracija

Ukrajine u vojni savez mogla bi značajno destabilizovati bezbednosnu situaciju na kontinentu i izazvati dalju eskalaciju sukoba sa Rusijom.

Gruško je ukazao da ovakva odluka ne bi samo pojačala tenzije između Zapada i Rusije, već bi mogla oslabiti i samu koheziju unutar NATO-a, jer mnoge evropske zemlje nisu spremne da se upuste u direktnu vojnu konfrontaciju s Rusijom zbog Ukrajine.

Istorijski kontekst i Putinov stav

Ukrajinsko članstvo u NATO-u je decenijama osjetljivo pitanje za Rusiju. Još od NATO samita u Bukureštu 2008. godine, gde je Ukrajini i Gruziji obećano buduće članstvo, Moskva je izrazila snažan otpor prema daljoj ekspanziji saveza ka svojim granicama.

Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta isticao da ulazak Ukrajine u NATO predstavlja „crvenu liniju“ za Rusiju i da bi Moskva bila primorana da preduzme mere odmazde, uključujući vojno-političke odgovore.