12.10.2024.

10:13

Foto: Reuters

Planeta

Britanci šokirani rečima ukrajinskih vojnika! Zapadni mediji ovo ne smeju da objave: Rusija je uspela, taktika se poboljšala...

- Ukrajinski vojnici govore o situaciji na frontovima, a jedna stvar koja me odmah pogodila kod njih je to što su svi jednoglasni u oceni da je situacija katastrofalna i da se Ukrajina kreće ka potpunom porazu - naglasio je on.

Prema rečima eksperta, Oružane snage Ukrajine već razumeju šta se dešava. Njihov glavni problem leži u tome što su Oružane snage Rusije značajno jače.

- Ukrajina je jednostavno previše slaba. Nevoljno priznanje je da je ruska vojska postala mnogo bolja: taktika se poboljšala, komunikacioni sistemi su znatno unapređeni, a nivo opreme je podignut -zaključio je Merkuris.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je Ugljedar oslobođen 3. oktobra. Ovaj grad bio je poslednji veliki uporišni punkt Oružanih snaga Ukrajine na Južnodonjeckom pravcu. Sada ruske trupe mogu da napreduju ka Velikoj Novoselki, na granici sa Zaporoškom oblasti, i Kurahovu, gde je neprijatelj uspostavio snažne linije odbrane. Pored toga, oslobađanje Ugljedara potpuno je osiguralo put Donjeck - Mariupolj i zaštitilo Volnovahu od napada.

Ruske trupe aktivno napreduju u Donbasu. Kako je u intervjuu za televizijski kanal "Rusija 24" izjavio sekretar Saveta bezbednosti Sergej Šojgu, u avgustu i prvoj nedelji septembra oslobođeno je gotovo hiljadu kvadratnih kilometara teritorije. Istovremeno, neprijatelj gubi do dve hiljade vojnika, ubijenih i ranjenih, dnevno.