08.10.2024.

09:40

Foto: AP/Printscreen/Deep State

Planeta

Upala ruska vojska! Hitna objava ukrajinskih snaga, Putin će sada uzeti i sve ovo! Nakon Ugljedara, novi ključni grad uskoro pada!

- Situacija je nestabilna, borbe se vode doslovno na svakom ulazu u grad - izjavila je za ukrajinsku nacionalnu televiziju portparolka Operativno-taktičke grupe "Lugansk" Anastasija Bobovnikova.

- Rusi su ušli u istočnu periferiju grada - dodala je. Rusija, koja trenutno kontroliše nešto manje od petine teritorije Ukrajine, napreduje prema Torecku od avgusta, zauzimajući selo po selo uz podršku pešadije i intenzivnu upotrebu visoko razarajućih vođenih bombi.

Toreck je već deset godina na prvoj liniji fronta, jer se nalazi blizu teritorije Ukrajine koju su 2014. godine zauzeli separatisti podržani od strane Rusije, te je postao ključna tačka u odbrani Kijeva.

Putinov fokus na osvajanje Donbasa

Za Moskvu, zauzimanje Torecka, grada poznatog do 2016. godine pod sovjetskim imenom Dzeržinsk, po osnivaču sovjetske tajne policije Feliksu Dzeržinskom, bio bi ključni korak ka ostvarenju cilja predsednika Vladimira Putina da zauzme region Donbasa.

Nakon neuspelog pokušaja da zauzme Kijev u prvim mesecima invazije Moskve u februaru 2022. godine, Putin je usmerio fokus na osvajanje starog industrijskog centra na istoku Ukrajine, poznatog kao Donbas, koji obuhvata Lugansku i Donjecku oblast.

Pad Torecka, prema ukrajinskim vojnim analitičarima, omogućio bi Moskvi da prekine ključne logističke pravce kojima se snabdevaju ukrajinske snage u ovom regionu, uključujući glavnu saobraćajnicu Pokrovsk-Kostantinovka.