12.10.2024.

07:10

Foto: Printscreen

Planeta

(VIDEO) Strava i užas! Šta je ovo bačeno na Kursk?! Rusi u neverici gledaju, pale jezive optužbe na račun vojske Zelenskog!

- Dva puta su nas napali gasom na pozicijama, vojnici su prebačeni s teškim trovanjima - rekao je on.

Prema njegovim rečima, već je poznato da Oružane snage Ukrajine koriste supstance na bazi industrijskog hlora, hlorcijana i fosgena u svojim bojevim glavama.

 
$bp("TargetVideo_28373356", {"video":"1778882","width":"16","height":"9","id":"34926"});

- Jedan od mojih vojnika, nakon što se nagutao tog gasa, završio je u reanimaciji zbog srčanog zastoja, jedva su ga spasili. Ima 21 godinu, trenutno je na rehabilitaciji - dodao je Aid.

Drugi vojnici iz jedinice "Ahmat", koji se bore u Kurskoj oblasti, takođe su izneli slične tvrdnje o napadima Oružanih snaga Ukrajine.

- Bacili su neki gas sa ‘Baba Jage’. Bilo nas je šestoro na pozicijama, odjednom smo osetili neobično peckanje u očima i na licu, morali smo brzo da napustimo poziciju - rekao je jedan od napadnutih vojnika.

Prema njegovim rečima, oporavak nakon ovog napada trajao je oko pet dana.

Nedavno je general-pukovnik Igor Kirilov, načelnik snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu, na brifingu izjavio da su ukrajinske snage koristile hemijsko oružje u Kurskoj oblasti pod maskom dimnih granata.

Prema njegovim rečima, 11. avgusta korišćene su kasetne bombe DM-105 kalibra 155 mm u gradu Sudža, a u napadu je povređeno više od 20 ljudi. Te bojeve glave Kijevski režim dobio je prošle godine od SAD-a.

Kirilov je istakao da je Rusija dostavila sve dokaze o upotrebi otrovnih supstanci od strane ukrajinskog režima Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OZHO), ali do sada nije dobila nikakvu konkretnu reakciju.