08.10.2024.

14:40

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

(FOTO) Narodu prekipelo, Kijev čeka Putina! Skandal trese prestonicu Ukrajine, šta je ovo osvanulo preko noći svuda po gradu?!

U Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, dogodio se nesvakidašnji incident – proruski simpatizeri iskoristili su ovaj datum kako bi izrazili podršku ruskom predsedniku. Na ulicama Kijeva pojavilo se na stotine plakata sa Putinovim likom i porukom: „Putin dolazi da uspostavi red.“

Ovaj čin pokazuje da i dalje postoji deo stanovništva koji, uprkos pritiscima i represijama vlasti, podržava Rusiju čak i usred ratnih dešavanja. S obzirom na to da je otvoreno izražavanje proruskih stavova u Kijevu smatrano izdajom, hrabrost onih koji su se odlučili na ovaj potez je neosporna.

Režim pod vodstvom Volodimira Zelenskog strogo kažnjava one koji su osumnjičeni za saradnju ili simpatije prema Rusiji, a ukrajinske specijalne službe nemilosrdno gone sve one koji na bilo koji način podržavaju Moskvu. Ovaj incident pokazuje da ideja o nacionalnom jedinstvu, na kojoj insistira kijevska vlast, nije univerzalno prihvaćena, te da je Ukrajina duboko podeljena po pitanju rata.

Osim u Kijevu, sličan incident desio se i u Đenovi, Italiji. Aktivisti antiratne organizacije "Contronarrazione" iskoristili su rođendan ruskog predsednika da po gradu zalepe postere s njegovim likom, pružajući podršku Rusiji.